Чим відзначився перший день саміту НАТО для України?
опубліковано 11 липня 2024 року о 08:15

Із 9 липня у Вашингтоні розпочався триденний саміт НАТО. На зустрічі, приуроченій до 75-річчя створення Альянсу, присутні лідери 32 країн-членів, а також представники 35 країн-партнерів, серед них і Україна. На офіційній частині нашу державу представляли Керівник Офісу Президента А. Єрмак, міністри Р. Умєров, Д. Кулеба та віцепремʼєрка О. Стефанішина. Одним із головних на ювілейному зібранні заявлене питання підтримки зусиль України щодо самозахисту.

Чого вдалося досягти за результатами першого засідання?

По-перше, Президент США Джо Байден підтвердив готовність США та союзників продовжувати підтримку України та розкрив її деталі.

У своєму виступі на відкритті саміту американський лідер оголосив про постачання Україні додаткових систем ППО. «Сполучені Штати зроблять все необхідне, щоб Україна була першою серед одержувачів критичних перехоплювачів для систем ППО, що експортуються нами», – заявив Байден. За його словами, протягом найближчих кількох місяців західні союзники нададуть Україні «десятки додаткових тактичних систем протиповітряної оборони». Згідно з планами, Київ отримає чотири системи Patriot від США, Німеччини та Румунії, компоненти для цих систем від Нідерландів та інших партнерів, а також одну систему SAMP/T, яку передасть Італія. Він також додав, що протягом наступного року НАТО направить Україні «десятки» систем ППО ближнього радіусу дії, серед яких NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard, які поставлять Канада, Норвегія, Іспанія та Британія.

На полях саміту прем’єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон оголосив про надання урядом його країни $9,8 млн допомоги Україні, з яких на гуманітарні цілі призначено $6,12 млн, $2,45 млн перейдуть до «Коаліції дронів», $1,23 млн – на військові медичні потреби України.

На прийомі після круглого столу НАТО «Жінки, мир, безпека» у рамках саміту державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення понад $7 млн на підтримку українських жінок-військовослужбовиць, включаючи понад 10 тисяч уніформ, взуття та іншого необхідного спорядження.

Загалом партнери США зобов'язалися виділити понад $1 млрд на підтримку протиповітряної оборони України. «Поставки стратегічних систем ППО допоможуть захистити українські міста, громадянське населення та солдатів», – йдеться у спільній заяві лідерів США, Німеччини, Нідерландів, Італії та Румунії. Крім того, країни Альянсу працюють над постачанням нових систем ППО, про які буде оголошено пізніше.

По-друге, вже перший день вашингтонського саміту надав потужний меседж путіну про налаштованість США та союзників по Альянсу до подальшої підтримки України на шляху до перемоги. Американський Президент підтвердив впевненість Штатів та країн-членів Альянсу в українській перемозі та підкреслив, що Україна здатна зупинити російського диктатора. Президент США також сказав, що росія вже зазнає поразки в цій війні, адже за понад 2 роки повномасштабного вторгнення кремль поніс приголомшливих втрат. «Понад 350 тисяч російських військовослужбовців мертві й поранені… Багато молодих людей залишили росію, тому що більше не бачать там свого майбутнього», – зауважив він.

Дуже яскравим став виступ в Інституті Рейгана Президента України Володимира Зеленського, який також прибув до Вашингтона. Зеленський наголосив на важливості єдності західного світу у боротьбі з російською агресією, зазначивши, що путін намагається розділити США та Європу, адже боїться їхньої єдності, та висловив сподівання, що підтримка України з боку США не зміниться після президентських виборів. Під час свого виступу Глава держави розповів про жахливий удар російської армії по дитячій лікарні «Охматдит», поділився очікуваннями щодо завершення війни та обговорив військову допомогу від союзників. Президент звернувся до американського уряду з проханням дозволити українським військам знищувати російську авіацію на її території. Він також наголосив на важливості систем ППО Patriot, які мають допомогти у відбитті російських атак, але зазначив, що для повної безпеки цього недостатньо. За словами Зеленського, для того, щоб зрівняти сили з російськими військами у повітрі, Україні необхідно щонайменше 128 винищувачів F-16. Він підкреслив, що партнери України знають про ці потреби, і поки не буде достатньої кількості літаків, складно буде дорівнятися до російської авіації. Президент України також заявив про намір провести другий Саміт миру цього року, спираючись на Формулу миру, та висловив сподівання на підтримку США у цьому питанні, наголосивши на необхідності твердого і рішучого підходу.

Таким чином, перший день саміту НАТО виявився дуже продуктивним для України та спростував російський наратив про начебто втому Заходу від війни рф. Посилення протиповітряної оборони додатковими ЗРК Patriot, SAMP/T та IRIS-T SLM, а також іншими тактичними ракетними комплексами, які мають надійти в Україну від партнерів, допоможуть краще захистити українців від повторення таких проявів російського повітряного терору, як жорстока атака по найбільшій дитячій лікарні «Охматдит» у Києві. Промова Президента України у Вашингтоні стала вагомим аргументом на користь важливості боротьби з російською агресією та необхідності рішучих дій Альянсу для гарантування безпеки України і всього світу.

Сподіваємось, що рішення наступних засідань саміту НАТО у Вашингтоні стануть суттєвим кроком до чіткого розуміння та конкретних кроків на шляху України до повноцінного членства в Альянсі. Ключовим для України буде заключний день, 11 липня, коли відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, а також зустрічі з українським Президентом лідерів країн Альянсу, які уклали угоди про безпеку. Очікується низка домовленостей з окремими членами НАТО щодо постачання інших категорій озброєнь і підписання зобов'язання на 40 млрд євро на військову допомогу Україні.




На зображенні може бути: 2 людини та текст





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux