Якість та безпечність питної води

Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети, без якого неможливе існування живого. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вона впливає на наше з вами здоров’я. Та з кожним роком якість питної води погіршується у всьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Результат життєдіяльності людства насамперед позначився на якості доступних запасів прісної питної води.

Безпечність та якість питної води оглядовим методом дозволить оцінити лише воду на основі її зовнішніх характеристик, до них відносяться: колір, запах та каламутність. Показниками води, окрім органолептичних, є мікробіологічні, фізико-хімічні, токсикологічні та радіологічні, що визначаються за допомогою спеціалізованого обладнання та методик.

Якість води питної регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:

  • Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 № 2918-III;
  • ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗУ від 12.05.2010 № 400;
  • ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»;
  • наказ МОЗ України від 22.04.2022 № 683 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру».

Відповідно до цих нормативно-правових актів, кожна інженерна споруда нецентралізованого водопостачання (колодязь, бювет, каптаж джерела) повинна мати санітарний паспорт, у якому вказано власника, кількість користувачів, дату введення в експлуатацію і останнього ремонту, технічні показники, санітарно-гігієнічну характеристику, відомості про державний санітарно-епідеміологічний нагляд за утриманням джерела. Для здійснення централізованого водопостачання та водовідведення необхідно отримувати ліцензію. Для цього організація повинна мати: необхідну матеріально-технічну базу, персонал відповідної кількості із необхідним освітнім та кваліфікаційним рівнем, атестовану лабораторію для виробничого контролю (або договір з такою лабораторією), відомості про обсяги видобування, виробництва та транспортування води, прилади для її обліку, відомості про технічні характеристики мереж, споруд та інших об’єктів, їхні схеми.

Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
  • не пити воду з випадкових джерел;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді).

Перевірка якості води - це важливий крок для забезпечення здоров'я та безпеки, адже від того, яку воду ми вживаємо щоденно, залежить стан нашого здоров’я та тривалість життя!



Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux