Ботулізм: прості правила, що допоможуть уникнути захворювання

Останнім часом збільшилась кількість випадків захворювання на ботулізм і переважна кількість зафіксованих випадків пов’язана із вживанням в’яленої риби. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.

Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу – переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:

повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця;

місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи – підприємця;

ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи – підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи – підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.

Довідково. Ботулізм — небезпечна інфекційна хвороба, що може призвести до тяжких наслідків. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux