Через спалах ящуру в Угорщині, Німеччині, Словаччині Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів заборонено ввезення із вищевказаних держав тварин, сприйнятливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, сировини та продуктів від них, а також посилено заходи контролю, щоб мінімізувати ризик занесення та розповсюдження цього збудника на територію України. Зокрема, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях здійснюється контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів. Загальна кількість забитих та загиблих тварин унаслідок спалахів ящуру (FMD) у Центральній Європі від початку 2025 року сягає 26 704.
Ящур – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших парнокопитних тварин, в тому числі і диких. На ящур може хворіти й людина. Люди заражаються при споживанні отриманої сировини від хворих тварин. Переносниками ящуру можуть бути і несприйнятливі до хвороби тварини – собаки, коти, коні, домашня і синантропна птиця. Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.
Шляхи передачі ящуру:
Як розпізнати ящур?
Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів та 21 дня. Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин спостерігають:
поява пухирів (афт) на внутрішній поверхні ротової порожнини, язика, вимені та кінцівках;
слиновиділення, анорексія, кульгавість;
лихоманка, аборти і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
На кордонах неблагополучних з Угорщиною проходять заходи контролю міжрегіональними територіальними органами Держпродспоживслужби, зокрема забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезбар’єри, проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску, дотримання виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі із ручної поклажі та багажу громадян.
Заходи профілактики:
усі господарства незалежно від форми власності зобов’язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи;
обов’язкової наявності санпропускників, дезбар’єрів, огородження;
належних умов утримання, годівлі та експлуатації сільськогосподарських тварин;
дотримання охоронно-обмежувальних заходів при перевезеннях (переміщеннях) тварин, продукції тваринного та рослинного походження,
контроль за формуванням ферм, стад, отар;
обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять в господарство;
регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю тощо.
При виникненні підозри щодо даного захворювання наголошуємо на негайному інформуванні територіальних органів державної служби ветеринарної медицини.