Літня спека сприяє швидкому розвитку шкідливих бактерій, тому щоліта в Україні, у тому числі в Тернопільській області, фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Гострі кишкові інфекції, як правило, вражають шлунково-кишковий тракт та проявляються загальною інтоксикацією організму. Характерними симптомами є виникнення нудоти, гастриту з блювотою, рідких випорожнень, загальної слабкості, нездужання, нерідко – підвищення температури тіла і, як наслідок, — зневоднення організму. Інтоксикація (отруєння) може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формах.
Найпоширенішими кишковими інфекціями влітку є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, зокрема ботулізм, інфекції вірусної етіології (ротавірусна, норовірусна, ентеровірусні інфекції) тощо.
Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок: харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.
До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.
Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 5-7 днів.
Смертельно небезпечна інфекція – ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке провокують токсини, що розвиваються переважно в герметично закритих продуктах харчування. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Тож, аби не постраждати від будь-якого харчового отруєння чи гострих кишкових інфекцій, слід виконувати такі заходи профілактики:
У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Кременецьке районне управління ГУ ДПСС