Спільна заява Європейської Комісії та Високого представника з нагоди Всесвітнього дня біженців
опубліковано 20 червня 2024 року о 10:28

«Сьогодні у світі налічується рекордна кількість вимушено переміщених осіб – понад 120 мільйонів. У Всесвітній день біженців ми підтверджуємо непохитне прагнення Європейського Союзу бути провідним глобальним донором у підтримці біженців у всьому світі. Ми прагнемо посилити наші зусилля задля того, щоб Євросоюз залишався місцем, де біженці знаходять захист і безпеку.

Зокрема, ЄС активно виконує свої зобов'язання, покладені на Глобальному форумі з питань біженців 2023 року, щодо покращення становища мільйонів біженців та вимушено переміщених осіб. Вони опинилися в умовах конфліктів та серйозних гуманітарних криз по всьому світу – у Газі, Україні, Сирії, Афганістані, М'янмі, Венесуелі, Ємені, Судані, Чаді та Демократичній Республіці Конго. Ми також підтримуємо уряди у вирішенні проблем безгромадянства та зміцненні їхніх систем притулку.

Ми зосереджені на довгострокових рішеннях і працюємо разом з національними та місцевими органами влади над задоволенням потреб і зміцненням стійкості біженців та громад, які їх приймають. У зв'язку з цим, ми вже співпрацюємо з урядами Кенії, Південного Судану, Уганди, Ефіопії, Буркіна-Фасо та Мавританії, щоб підтримати їхні зусилля з інтеграції біженців у національні системи.

У той же час, ЄС також приймає все більшу кількість біженців і людей, які були змушені покинути свої домівки. Наприклад, внаслідок загарбницької війни Росії проти України країни-члени ЄС сьогодні надають тимчасовий захист майже 4,2 мільйонам осіб з України, серед яких третина – діти.

ЄС заявляє свою рішучу підтримку Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході (БАПОР), що відіграють надзвичайно важливу роль у цьому питанні. ЄС підтверджує свою незмінну підтримку права шукати притулок і користуватися ним, а також принципу недопущення примусового повернення, закріпленому як у Конвенції про статус біженців 1951 року, так і в Хартії ЄС про основні права, яких необхідно завжди дотримуватися.

Ми продовжимо тісно співпрацювати з країнами-членами ЄС та міжнародними партнерами над поселенням біженців та пошуком  додаткових шляхів, які можуть допомогти збільшити кількість місць для прийому біженців з пріоритетних регіонів».

Контекст

ЄС та його країни-члени роблять важливий внесок у глобальні зусилля з поселення біженців. З 2015 року схеми переселення ЄС надали безпечний притулок понад 122 000 незахищених біженців. Крім того, з 2021 року майже 48 000 біженців - переважно афганців, які належать до групи ризику – були прийняті в ЄС за програмами гуманітарного прийому. На основі цього зобов'язання країни-члени ЄС на Глобальному форумі з питань біженців 2023 року пообіцяли забезпечити поселення та гуманітарний прийом 61 000 біженців у 2024-2025 роках.

Пакт про міграцію та притулок, який нещодавно набув чинності, відображає комплексний підхід до управління міграцією. Тому Європейська Комісія разом з країнами-членами застосовує двосторонній підхід, супроводжуючи законодавчу роботу на рівні ЄС практичною діяльністю. Це, зокрема, передбачає роботу над зовнішнім аспектом міграції через встановлення всебічних відносин з країнами-партнерами.

Після досягнення історичної угоди щодо Пакту про міграцію та притулок розпочалася робота над реалізацією великого і складного пакету законодавчих актів протягом наступних двох років.

Це буде спільне зусилля, а Європейська Комісія підтримуватиме країни-члени на кожному кроці цього шляху. Спільний план імплементації Пакту про міграцію та притулок, ухвалений Єврокомісією 12 червня, встановлює ключові етапи для всіх країн-членів ЄС щодо створення правових та операційних можливостей, необхідних для успішного застосування нового законодавства до середини 2026 року.


Джерело: Представництво Європейського Союзу в Україні

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux