Уряд розширив можливості програми «Доступні кредити 5-7-9 %» у сфері енергетики
опубліковано 19 червня 2024 року о 09:01

За ініціативою Міненерго та Мінекономіки Уряд розширив можливості Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %», яка є важливим інструментом фінансової підтримки підприємств малого та середнього бізнесу, для сфери енергетики. Зокрема, програму буде розширено для бізнесу за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок. Це допоможе збільшити можливості підприємців для самозабезпечення електроенергією та посилити стійкість бізнесу до можливих збоїв в електропостачанні.

Зазначене рішення є частиною програми, розробленої Міненерго для підтримки енергонезалежності бізнесу та домогосподарств.

Програма передбачає спрощення реалізації розподіленої генерації, а також надання фінансової державної підтримки для встановлення генеруючих потужностей.

«російські атаки завдали значної шкоди об’єктам нашої маневрової генерації. За таких обставин одним з наших ключових завдань є нарощування додаткових генеруючих потужностей, зокрема, бізнесом та домогосподарствами. Це важливо для посилення енергетичної незалежності українців та стійкості всієї енергосистеми», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

У межах програми вже здійснено низку заходів (ухвалено відповідні постанови НКРЕКП та Уряду) для спрощення реалізації розподіленої генерації. А саме:

- до 2 днів (раніше було 10) скорочено терміни видачі та погодження технічних умов на приєднання споживачів до електромереж та зменшено кількість документів для отримання послуги (необхідна лише довідка від ВЦА про потребу термінового приєднання електроустановок та графічні матеріали із зазначенням місця розташування установок, меж земельної ділянки);

- до 1 місяця (раніше було 3) скорочено термін надання послуги приєднання до газорозподільних систем та зменшено кількість необхідних документів.

Окрім цього, за поданням Міненерго Уряд затвердив порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії у домогосподарствах. Передбачено надання пільгового фінансування для придбання та встановлення генеруючого обладнання - фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок потужністю від 1 кВт до 10 кВт та установок зберігання енергії.

Для придбання та встановлення відповідного обладнання надаватиметься безвідсотковий кредит строком до 5 років. Кредит буде видаватися уповноваженим банком через Фонд розвитку підприємництва.


Джерело:  Міністерство енергетики України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux