Два роки тому Чернігівщину було звільнено від російських окупантів
опубліковано 02 квітня 2024 року о 15:34

2 квітня 2022 року Збройні Сили України звільнили Чернігівську область від російських загарбників. Ця перемога далася не просто, адже понад місяць українські захисники протистояли переважаючим силам ворога.

Напередодні широкомасштабного вторгнення для боїв на Чернігівщині загарбники створили значне угруповання військ, до складу якого увійшли 14 батальйонно-тактичних груп з 36-ї та 41-ї загальновійськових та 1-ї гвардійської танкової армії зс рф. Угруповання налічувало до 10 тисяч військовослужбовців, близько 320 танків та 460 бойових броньованих машин. Згодом це угруповання було додатково посилене та доведене до 30 БТГр. Завданням угруповання було захоплення Чернігівщини та Сумщини, з наступним виходом до Києва у район Броварів та Борисполя.

Через значну кількісну перевагу ворожого угруповання, українські захисники були змушені відійти від державного кордону до Чернігова та Сум, зайнявши оборонні рубежі для захисту цих обласних центрів. Противник не зумів оволодіти містом Суми, поніс значні втрати і перейшов до оборони на підступах до міста. Основні сили угруповання росіян обійшли місто Суми і здійснили марш через південь Чернігівщини до Броварів. Там окупантів зупинили 72-а окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців та 2-й Шосткинський полк Національної гвардії України.

Інша частина ворожих військ оточила Чернігів з трьох напрямків. Намагаючись наблизитись до міста, загарбники наштовхнулись на потужну оборону українських військ. Протягом місяця росіяни відчайдушно намагалися захопити Чернігів. Але всі їхні спроби зводили нанівець українські захисники, зокрема: 1-а окрема танкова Сіверська бригада та 58-а окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського, 21-й окремий стрілецький батальйон та підрозділи 169-го навчального центру “Десна”. Їм допомагали: 134-й батальйон охорони і обслуговування ОК “Північ”, 119-та окрема бригада тероборони ЗС України, 27-ма окрема Печерська бригада НГ України та 105-й прикордонний загін імені князя Володимира Великого.

Щоб перешкодити руху ворожих колон, українські військові підривали мости, облаштовували протитанкові загородження і мінували підступи до своїх рубежів. Танкісти 1 отбр зупиняли передові машини російських колон, далі у знищення техніки окупантів включалась артилерія та механізовані підрозділи ЗС України.

На початку березня 2022 року українські військові зосередились на застосуванні мобільних вогневих груп, влаштуванні засідок, мінуванні місцевості, завданні ударів по резервах противника, логістичних об’єктах і пунктах управління. Великим внеском у дезорганізацію забезпечення ворога стало знищення 56 цистерн з пальним на залізничній станції Низівка. Удар по ешелону окупантів завдали за допомогою українського безпілотника Bayraktar TB2.

Крім того, одним з вирішальних факторів перемоги над окупантами на Чернігівщині було те, що українські командири знаходились у вирі подій, проявляли ініціативу і безпосередньо брали участь в управлінні бойовими діями. У цьому була їхня перевага над ворогом: “У нас діяла певна свобода і автономність ухвалення рішень, коли зв’язок був нестійкий, а кількість загроз зростала. Довіра до офіцерського складу на місцях надавала гнучкості у прийнятті рішень, вони могли ухвалювати найбільш правильні кроки в умовах дефіциту часу, сил та засобів” – зазначав у коментарі щодо тих подій генерал-майор ЗС України Віктор Ніколюк.

Не маючи змоги просуватися вперед і здолати українську оборону, окупанти взялися тероризувати мирне населення. Згодом, після деокупації Чернігівщини світ сколихнула страшна правда про звірства росіян у селі Ягідне. Там загарбники зігнали до підвалу місцевої школи понад 350 місцевих жителів, серед яких було багато дітей і кілька тижнів тримали їх майже без води і їжі. Через це 10 мирних мешканців загинуло. Ще 17 заручників окупанти розстріляли. Більшість російських військових, які чинили ці страшні воєнні злочини, виявилися вихідцями з Туви.

Втім, попри всі зусилля військ держави-агресора, до середини березня 2022 року лінія зіткнення на Сіверському напрямку стабілізувалась і майже не змінювалася до кінця місяця. Тоді ж російські війська зазнали низки поразок під Києвом та на інших напрямках. Відтак, усвідомивши безперспективність своїх планів, керівництво рф з 28 березня 2022 року почало виводити свої частини з Київщини, Чернігівщини та Сумщини, щоб зосередитись на бойових діях на сході України. Низький рівень військової дисципліни, відсутність зв'язку та належного планування, часто призводили до того, що відхід окупантів перетворювався у неорганізовану втечу. Були випадки, коли росіяни кидали робочу техніку з боєкомплектом заради втечі з награбованим майном на більш швидкісних вантажівках і легкових авто.

2 квітня 2022 року українські війська вийшли на державний кордон України з рф і Білоруссю у Чернігівський області. Противник зазнав значних втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці. Велику кількість танків, самохідних артилерійських установок та іншої бронетехніки українські військові захопили майже неушкодженими і згодом почали використовували проти ворога.

Визволення Чернігівщини стало вагомим доказом, що запланований кремлівським режимом “бліцкриг” проти України остаточно провалився, що дало можливість українським захисникам надалі зосередитися на бойових діях з окупантами на сході та півдні України.








Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux