Ось і минає 48-денний Великий піст, який завершується найбільшим християнським святом - Великоднем.
Під час багатоденного посту християни обмежують себе не лише від поганих звичок, зайвого і шкідливого тощо, а й їжі. Фахівці Центру наголошують - сприймати його як дієту чи голодування неправильно.
Про актуальність теми, а також про найкращий спосіб завершити Великодній_піст – в інтерв’ю з генеральною директоркою ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головною державною санітарною лікаркою Тернопільської області Чайчук Оксаною.
Великий піст - це підготовка християн до найголовнішого свята - Великодня, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Великий піст є найдовшим і побудований так, що правила його дотримання поступово стають все більш суворими, тому вихід з нього є стресом для організм.
Якщо ж людина одразу після посту надмірно споживатиме м’ясні страви, то потужності організму не в стані їх належно переробляти. Відтак, збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної, дихальної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.
Рекомендую уважно слідкувати за своїм самопочуттям і відчуттями, спостерігаючи, як ваш організм реагує на зміни у раціоні. У разі виникнення нездужання рекомендується зупинити пост і звернутися до свого сімейного лікаря.
Мабуть, найголовнішим правилом, яке варто пам’ятати, є наступне - не починати їсти м’ясну їжу у великій кількості. Куштуйте святкові частування поступово.
Що порадите, щоб вихід з посту не став «шоком» для організму?
Під час Великого посту заборонені продукти тваринного походження - можна їсти тільки рослинну їжу. Тому за час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви, то організму просто нічим буде їх переробляти.
Ми всі розуміємо, що витримати довгий піст не так просто, це складне випробування, і дуже часто через незнання або нетерплячості воно закінчується ще більшим випробуванням - «шоком» для організму, іноді таким, що призводить до госпіталізації. І навіть можливі довгострокові наслідки– для організму у вигляді нездорового травлення.
І щоб уникнути плачевних наслідків, слід враховувати деякі правила:
Звичайно, великодній стіл буде багатим на святкові страви. Але не забувайте, що попереду святковий пасхальний тиждень, протягом якого у вас буде можливість наїстися всього і вдосталь.
Перевантажити травну систему дуже легко, особливо багатокомпонентними стравами. Вихід з тривалих дієт і постів – це якраз той випадок, коли різноманітність тільки на шкоду. Не перевантажуйте свій організм салатами з майонезом, натомість візьміть лимонний сік, який знижує утворення кінцевих продуктів глікування, інші корисні соуси, обмежтеся кількома блюдами за один прийом.
Почніть поступово додавати в свій раціон звичні раніше продукти. Якщо буде простежуватися дискомфорт з боку шлунково-кишкового тракту, то можна сміливо відмовлятися від страви чи продукту і замінювати його таким, який добре перетравлюється вашим організмом.
Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м’ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко, тому на Великдень обмежтеся одним освяченим яйцем.
Після введення в раціон молочних продуктів і яєць можна спробувати нежирні сорти риби, приготовлені без додавання жирів – тушковані, запечені. Жир, який містить сама риба, дуже корисний для організму, а її структура дозволяє легше перетравлюватися шлунком, ніж м’ясо.
Трави і прянощі мають властивості, які здатні налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити виділення жовчі і ферментів для перетравлення. Їжа, приготовлена зі спеціями, набагато смачніша.
Алкоголь в помірних дозах стимулює травлення і допомагає переварюванню важкої їжі, але в той же час алкоголь збуджує апетит і здатний отруїти організм токсинами. Лише трохи червоного вина в свято буде доречно.
Чи має значення питтєвий режим за таких суворих обмежень великоднього посту?
Безумовно. Під час посту важливо пити більше рідини, оскільки вегетаріанське харчування спричиняє підвищене виведення шлаків, а для їх виведення потрібна достатня кількість води. Недостача рідини може призвести до головного болю та загальної слабкості.
За таких обмежень дуже важливо дотримуватись денної норми споживання води - 25–30 мл рідини на 1 кг маси тіла. Організм, ослаблений обмеженнями, необхідно заряджати енергією та живити водою, яка насичена мінералами і необхідними мікроелементами.
Та найголовніше - отримуйте емоції не від їжі, а від свята, святкової атмосфери, часу проведеного з родиною. Розмови, сміх, спільне святкування — це ті моменти, що дарують нам найбільше задоволення та незабутні враження. З дотриманням цих порад, ви зможете безпечно вийти з посту та насолодитися великодніми святкуваннями без неприємних наслідків для вашого здоров'я та турбот для ваших рідних.
______
Великдень - це хороша можливість переглянути свій звичний раціон та свої харчові звички. Зосередьтеся не на тому, що їсти і скільки витратити на харчі, а на підтримці своїх рідних і близьких.
Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб