Міністерства соціальної політики України та Польщі співпрацюватимуть щодо захисту прав переміщених дітей
опубліковано 07 березня 2022 року о 13:55

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна провела зустріч з Міністром сім’ї та соціальної політики Польщі Марленою Малонг.

«Я хочу щиро подякувати Польщі у вашій особі за те, що ви одними з перших простягнули Україні руку допомоги.

І в політичних заявах, і в гуманітарній допомозі, і у прихистку для людей, які вимушені тимчасово переїжджати з місць найгарячіших воєнних дій. Це допомога, яку український народ не забуде», - зазначила Марина Лазебна.

Міністр повідомила, що лише за останні три дні з території Польщі в Україну ввезено 6756 тонн гуманітарної допомоги. Це допомога як з Польщі, так і з інших країн, для якої Польща забезпечує режим максимального сприяння у доставці.

На зустрічі сторони скоординували спільні кроки щодо захисту прав дітей, які переміщаються з України до Польщі через воєнні дії, та подальшого повернення їх на територію України після стабілізації ситуації.

Із початку війни Україна отримала 2 запрошення від Фундації допомоги дітям Happy Kids, яка запросила 2 500 українських дітей з вразливих категорій з супроводжуючими до Польщі.

На сьогодні до Польщі виїхало 1013 дітей з вразливих категорій із ними 113 супроводжуючих з 7 областей: Одеської, Рівненської, Черкаської, Кіровоградської, Харківської,Хмельницької, Полтавської.

Марина Лазебна повідомила, що для контролю за переміщенням дітей з вразливих категорій та захисту їх прав в країні перебування особи, які супроводжують дітей, зобов’язані після прибуття до місця тимчасового розміщення звернутись до консульства України для взяття на тимчасовий консульський облік переміщених дітей та супроводжуючих осіб.

Але це не завжди відбувається. Мають місце спроби окремих громадських організацій використати запрошення польської сторони та польську територію, як транзитну для вивозу дітей в інші країни з метою їх подальшого усиновлення без застосування передбаченої законодавством України процедури.

У зв’язку з цим сторони обговорили можливості співпраці для контролю місця перебування переміщених дітей, а також того, що того, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти із закладів цілодобового перебування, які приїхали до Польщі на запрошення польської сторони:

- розміщені в спеціально призначених для цього закладах, де є умови для їх медичної та психологічної реабілітації, задоволення освітніх та інших потреб,

- можуть знаходитись із супроводжуючими їх особами.

Також сторони обговорили можливості співпраці між міністерствами щодо:

- подальшого повернення дітей, які приїхали до Польщі у зв’язку із воєнними діями, на територію України при покращенні ситуації в Україні;

- реєстрації на мобільних пунктах реєстрації на Польському кордоні дітей, які перетнули кордон і вже знаходяться на території Польщі.

Обговорювалася реєстрація для:

• дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,

• дітей, що переміщуються групами із закладів з цілодобовим перебуванням,

• осіб від 16 до 18 років, які без супроводу перетнули кордон.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux