Обережно: африканська чума свиней (АЧС)
опубліковано 28 лютого 2024 року о 16:26

Африканська чума свиней (АЧС) – вірусна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, численними крововиливами, синюшністю шкірних покривів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Вірус АЧС дуже стійкий, довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я, залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи ) здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я.

В зв’язку з складною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней в багатьох областях України, а також з метою забезпечення епізоотичного благополуччя в Кременецькому районі та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію району, області Кременецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендує власникам, які утримують свиней ознайомитися з основними заходами профілактики даного захворювання.

Заходи профілактик АЧС у приватному господарстві

Утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи, обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовувати окремі засоби догляду та інвентар. При вході у приміщення, де утримуються свині, встановити дезкилимки. Не впускати у свинарник сторонніх людей. Утримувати в різних приміщеннях свиней з іншими видами тварин.

Варто обмежити себе від утримання свиней в приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт з дикою фауною. Не згодовуйте свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти її забою без термічної обробки. Проводьте щоденний огляд свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли обов’язково повідомте ветеринарного спеціаліста.

Забій хворих свиней та переробка туш хворих тварин заборонена (пам’ятайте, що рано чи пізно, інфіковане вірусом АЧС м’ясо яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання).

Правила біобезпеки для свиногосподарств від вірусу АЧС

Дотримуватися закритого режиму роботи. Транспорт, який рухається територією ферми, не повинен виїжджати за її межі та змінювати функціональне навантаження. При в’їзді на територію господарства облаштувати дезбар’єр.

Працівників ферми забезпечити двома комплектами спецодягу (який потрібно щоденно прати за температури 95 градусів та дезінфікувати перед будь-яким контактом з тваринами). Крім того, працівники повинні, заходити на територію господарства лише через санітарно-пропускні пункти з роздягальнею та душовою.

Потрібно огородити територію господарства, щоб тварини, яких там утримують, не мали контакту з іншими тваринами.

Всю вхідну сировину слід контролювати за походженням, якістю та умовами зберігання, крім того варто відмовитися від використання кормів тваринного походження.

Якщо неподалік ферми виявили спалах АЧС, то варто тимчасово відмовитися від завезення племінного поголів’я, спермодоз і товарного молодняку. Також у цьому випадку слід здійснювати клінічний огляд поголів’я двічі на добу.

Дотримання вище перерахованих правил та заходів профілактики може вберегти ваші господарства з утримання свиней від зараження АЧС та допоможе уникнути значних економічних витрат.


Кременецьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux