Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці про суспільно корисні роботи в умовах воєнного стану
опубліковано 01 березня 2023 року о 16:01

В умовах воєнних дій всі зусилля суспільства мають бути спрямовані на опір агресору та подолання наслідків вторгнення. Відтак, зростає необхідність збільшення кількості трудових ресурсів, залучених до забезпечення нормального функціонування суспільства. Одним із таких ресурсів є залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт.

Механізм залучення працездатного населення до таких робіт врегульовано Порядком Кабінету Міністрів України № 753 від 13.07.2011 року (далі - Порядок). У цей період питання залучення до суспільно корисних робіт та зайнятості населення стали тісно пов’язані. Відповідно до Порядку, суспільно корисні роботи – це види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення, а також не можуть бути пов’язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку, та до яких належать роботи і послуги, що не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Також, Порядком визначено орієнтовний перелік видів суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного стану, зокрема:

- ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед роботи, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності;

- роботи з підтримання у готовності захисних споруд цивільного захисту, пристосування існуючих наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття;

- роботи, пов’язані з підтриманням громадського порядку;

- організація забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій та інші.

Враховуючи вищенаведене, для отримання необхідного інформаційної підтримки під час організації суспільно корисних робіт роботодавці можуть звертатися в Управління:

- за адресою: вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль, 46006;

- засобами телефонного зв’язку: +38 (068) 134-15-32, (0352) 25-48-49;

- на електронну пошту: pratsya_dp_ter@ukr.net, if@dsp.gov.ua.

Відповіді на найпоширеніші запитання можна знайти на інформаційномупорталі https://pratsia.in.ua/.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux