З кожним роком велика частина населення страждає на захворювання щитоподібної залози. Тернопільська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений.
Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких неможливе нормальне функціонування людського організму, а також є складовою частиною гормонів щитоподібної залози тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят. Крім щитоподібної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).
Йод бере участь у регуляції енергетичного обміну, температури тіла, швидкості біохімічних реакцій, обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну, метаболізму ряду вітамінів, процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.
Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів. Наказом МОЗ України від 03.09.2017 №1073 передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18 років), яка становить 150 мкг йоду на день, діти до 12 місяців – 100 мкг, від 2 до 12 років – 120 мкг, вагітні жінки і матері, які годують дитину груддю, – 200 мкг, люди похилого віку – 100 мкг на добу.
Йод природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Рівень йоду в продуктах харчування з йододефіцитної місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений. У природі найбільші запаси йоду містяться у морській воді, повітрі та ґрунті приморських районів, морських водоростях, молюсках і морській рибі. Решта харчових продуктів містить, як правило, незначну кількість цього мікроелемента. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії.
Причини нестачі йоду в організмі:
За статистикою мешканці України споживають 40–80 мкг йоду на добу, а це вдвічі менше рекомендованої кількості. Одним з дієвих способів профілактики дефіциту йоду є споживання йодованої солі, заміна нею звичайної під час приготування страв щодня. Але слід пам'ятати, що кількість доданої солі має не перевищувати 1 ч.л. (10 г) на добу. Щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.
Здорове харчування, яке включає продукти, збагачені йодом, є важливим для забезпечення нормального функціонування щитоподібної залози та загального здоров'я.
Основні продукти, які є джерелами йоду:
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм було враховано рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.
Відповідно до чинного санітарного законодавства, визначено загальні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти та впроваджено нововведення, які стосуються основних продуктів, зокрема вживання солі. Під час приготування їжі, призначеної для харчування дітей, слід використовувати йодовану сіль. Щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності приймання їжі та кількості страв на одне приймання їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід. Зелень та/або прянощі, свіжі та/або сушені, мають бути без додавання солі, з сиром твердим, крім плавленого сиру, сиром кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі. У шкільних буфетах заборонено продавати продукти з високим вмістом солі.
Як правильно зберігати йодовану сіль.
Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритій посудині та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі. Також, у торгових мережах пропонується йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.
Одночасно наголошуємо про те, що потрібно пам’ятати про загальне обмеження споживання солі. Приготовлені страви в жодному разі не слід досолювати.
Збалансоване харчування, профілактика йододефіциту - це запорука життєрадісності, бадьорості і гарного самопочуття. Бережіть своє здоров’я!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Кременецького районного управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Тернопільській області