11 із 15-ти загальнонаціональних радіостанцій ведуть мовлення лише українською мовою
опубліковано 16 серпня 2022 року о 16:06

Більшість із загальнонаціональних радіомовників утримують високі показники звучання україномовних пісень і використання державної мови в ефірі. Так, 11 із 15-ти радіостанцій ведуть передачі лише українською мовою. Це найвищі показники з часу запровадження мовних квот на радіо. Такими є дані моніторингу Національної ради за липень.

Мовники, ведучі яких 100-відсотково спілкуються українською, – ,,Країна ФМ", ,,Шансон", ,,Наше радіо", ,,Радіо ,,Промінь", ,,Радіо Байрактар", ,,Авторадіо", ,,Перець ФМ", ,,Люкс ФМ", ,,Мелодія", ,,Kiss FM" ,,ХІТ FM".

Показники інших радіостанцій такі: ,,Українське радіо", ,,Радіо ,,Культура" – 98%, ,,Пятница" – 96%, ,,Радіо НВ" – 92%.

 

Водночас закон передбачає, що радіостанції повинні забезпечувати щонайменше 60% передач державною мовою упродовж доби. Отже, усі радіомовники дотримуються цієї законодавчої вимоги.

Також із значним перевищенням законодавчої норми – 35% загального обсягу пісень – радіостанції пропонують слухачам україномовну пісню.

,,Країна ФМ", ,,Українське радіо", ,,Наше радіо", ,,Радіо «Культура" і ,,Радіо Байрактар" – наповнювали в липні свої ефіри тільки піснями українською. Ці показники високі і в радіостанцій ,,Радіо «Промінь" – 95% і ,,Радіо НВ" – 84%.

Інші радіостанції балансують у проміжку між 40 і 50%: ,,Шансон" – 43%, ,,Перець ФМ" – 44%, ,,Люкс ФМ" – 45%, ,,Авторадіо" – 48%. 

Тобто за останні півроку ,,Радіо Байрактар" і ,,Наше радіо" докорінно змінили концепції і перевтілилися на мовників зі 100-відсотковими показниками україномовних пісень і мови розмови ведучих.

 

Для радіостанцій, у плейлистах яких здебільшого пісні мовами ЄС, частка пісень українською законом встановлена на рівні не менше як 25%. Серед загальнонаціональних українських радіостанцій є три мовники із такою специфікою наповнення музичного ефіру. Їхні результати моніторингу – ,,Kiss FM" – 31%, ,,Мелодія" і ,,Ніt FM" – 29% україномовних пісень.

 

Зміни, що спостерігалися в показниках мовників порівняно з попереднім місяцем, коливалися в межах від 1 до 4%. Це свідчить про стабільну роботу радіостанцій і їхнє прагнення виконувати законодавчі норми.

Обсяг моніторингу – цілодобовий. Він проводився у будь-який вибірковий день місяця. При цьому показник виконання законодавчих квот визначався упродовж доби, а також у проміжках часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00. До загального обсягу пісень не зараховувались музичні твори без текстового супроводу.

Моніторинг Національної ради спрямований на те, щоб відстежити дотримання радіостанціями частин другої, третьої і п’ятої статті 9 Закону України ,,Про телебачення і радіомовлення".

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux