20 травня 2022 року - вихід українських захисників з Азовсталі
опубліковано 20 травня 2024 року о 10:20

20 травня 2022 року завершилась героїчна оборона Маріуполя. Битва за місто тривала 86 днів і стала однією з найважливіших та найтрагічніших сторінок російсько-української війни.
До початку російського широкомасштабного вторгнення, лінія фронту пролягала за 20 кілометрів на схід від Маріуполя. 25 лютого 2022 року ворожі війська, які наступали з території тимчасово окупованого Криму, зайняли Мелітополь і Бердянськ Запорізької області. Інше угрупування окупантів просувалося до Маріуполя з боку окупованої частини Донеччини. Таким чином, ворог почав підводити свої війська до міста одночасно з двох боків. Захоплення міста Волноваха – на північ від Маріуполя, остаточно відрізало захисників міста від основних українських сил.
Попри складне становище, гарнізон Маріуполя підготувався і розпочав оборону міста. Незважаючи на значну перевагу противника у техніці та живій силі, панування у повітрі та на морі, військовим Сил оборони України вдавалося утримувати повний контроль над Маріуполем до 5 березня 2022 року. Тоді противник почав завдавати нещадних ракетних, артилерійських й авіаційних ударів, спрямованих на повне руйнування міста та знищення всього живого. Після цього, передові підрозділи російських військ увірвалися в Маріуполь, і там розпочалися важкі вуличні бої. Вони відбувалися зі значними втратами для противника упродовж березня 2022 року.
На тлі цього, у Маріуполі почалась гуманітарна катастрофа. Окупанти перешкоджали евакуації цивільного населення і цілеспрямовано знищували його. 18 березня 2022 року росіяни завдали авіаційного удару по маріупольському міському драматичному театру, що використовувався мешканцями міста як укриття. Там перебувало понад 1300 цивільних, з яких після бомбардування врятуватись змогли лише близько сотні людей.
Сили оборони України не мали можливості деблокувати Маріуполь військовим шляхом, але українські гелікоптери здійснювали дуже ризиковані польоти на завод “Азовсталь”. Вони доправляли захисникам боєприпаси, медикаменти, їжу та воду. На зворотньому шляху забирали поранених.
На початку квітня 2022 року українські війська утримували контроль над трьома районами міста: частиною Лівобережного – вздовж металургійного комбінату “Азовсталь”, частиною Кальміуського – вздовж металургійного комбінату імені Ілліча та Приморським районом. За кожний квартал і будинок точилася запекла боротьба. Не зважаючи на вкрай важкі умови, втрати та брак боєприпасів, українські захисники не дозволяли ворогу встановити повний контроль над містом. Через це російське командування було змушене стягувати в район Маріуполя нові й нові резерви, сконцентрувавши тут значне угруповання. При цьому окупанти щоденно чималих втрат у живій силі. Наприклад, серед знищених російських офіцерів були: командир 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту рф – полковник Олексій  Шаров, заступник командувача 41-ї загальновійськової армії – генерал-майор Андрій Суховецький, командир 150-ї мотострілецької дивізії – генерал-майор Олег Мітяєв.
Після 20 квітня 2022 року українські військові передислокувалися на територію заводу “Азовсталь”, де були багаторівневі підземні укриття. Окупанти зробили кілька спроб штурму заводу, але всі вони були відбиті. Відтак, намагаючись знищити захисників, російські літаки почали завдавати по комбінату удари важкими фугасними авіабомбами. Також, було зафіксовано використання ворогом боєприпасів з отруйними хімічними речовинами для ураження військових і цивільних в укриттях заводу, що вкотре підтвердило нелюдську сутність російських окупантів.
Попри все, українські війська продовжували утримувати позиції на “Азовсталі”. Зрештою, через щоденні масовані бомбардування, перекриття підземель не витримували, і люди стали гинути. Завдяки втручанню міжнародної спільноти на початку травня 2022 року з “Азовсталі” були евакуйовані цивільні. Згодом були досягнуті домовленості й про виведення поранених бійців Маріупольського гарнізону. Тим часом, у захисників “Азовсталі” майже не залишилося боєприпасів, медикаментів, води та продовольства. Тому, аби зберегти життя захисників, керівництво України наказало припинити оборону комбінату. 20 травня 2022 року українські військові були змушені залишили територію заводу і потрапили до російського полону. Згодом, частина захисників “Азовсталі” була повернута з полону через процедуру обміну, а частина досі перебуває у російській неволі. Таким чином, гарнізон Маріуполя повністю виконав поставлені завдання, стримавши просування ворога і завдавши йому істотних втрат. Завдяки цьому українське воєнно-політичне керівництво мало час, необхідний для створення та розгортання стратегічних резервів, а противник не мав змоги застосовувати значну частину свого війська на інших ділянках фронту.










Джерело: Центр досліджень воєнної історії ЗСУ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux