Коментар МЗС України щодо тематичної доповіді УВКПЛ ООН «Ситуація з правами людини під час російської окупації території України та її наслідки»
опубліковано 22 березня 2024 року о 11:23

Містерство закордонних справ України вітає публікацію доповіді Управління Верховного Комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини на територіях України, тимчасово окупованих російською федерацією внаслідок повномасштабного військового вторгнення, і на суверенних територіях нашої держави, на яких згодом був відновлений контроль Уряду України.

Документ свідчить про грубі порушення державою-агресором міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих нею територіях України.

Доповідь виявила, що російська окупаційна влада системно позбавляє українських громадян основоположних прав і свобод; придушує інакомислення; підриває українські системи державного управління, адміністрування, правосуддя та освіти; встановлює контроль над ЗМІ; придушує прояви української культури та ідентичності, а також вчиняє інші порушення, що впливають на кожний аспект повсякденного життя громадян.

З перших днів окупації збройні сили рф вдалися до практики масового свавільного затримання цивільних осіб, яке часто супроводжувалось катуванням та жорстоким поводженням, і значна частина таких випадків прирівнюється до насильницьких зникнень.

Управління Верховного Комісара ООН з прав людини виявило численні злочини російських окупантів, серед яких придушення мирних протестів, довільні страти та вбивства, обмеження свободи слова та пересування мешканців, регулярні обшуки, що часто супроводжувалися фізичним насильством, зокрема сексуальним, і розкраданням майна. Доповідь також свідчить про суттєві демографічні зміни шляхом насильницького переміщення населення - російська окупаційна влада цілеспрямовано запровадила фундаментальні зміни в структурі суспільства та його управлінні, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

Місія зафіксувала факти примусового переміщення українських дітей в межах тимчасово окупованих росією українських територій, а також незаконної депортації дітей до рф або білорусі, зокрема у заклади інституційного догляду та заклади для дітей з фізичними або інтелектуальними порушеннями. Деякі з них - сироти або позбавлені батьківської опіки, що значно ускладнює процес їхнього розшуку.

Закликаємо Верховного Комісара ООН з прав людини і Моніторингову Місію ООН з прав людини в Україні і надалі докладати зусиль для належного і ретельного моніторингу порушень прав людини, спричинених російською агресією, для надання міжнародній спільноті об'єктивних висновків, що ґрунтуються на перевірених фактах і доказах.

Закликаємо міжнародну спільноту подвоїти зусилля у боротьбі з безкарністю росії, притягненні держави-агресора до відповідальності за всі скоєні злочини, встановленні справедливості для всіх її жертв.

Ми також звертаємося до держав-членів ООН із закликом приєднатися до міжнародних зусиль із втілення принципів української Формули миру та створення світу, в якому застосування сили буде немислимим, а права людини та людська гідність матимуть першочергове значення.


Джерело: https://www.kmu.gov.ua/timeline?type=posts

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux