Питання попередження виникнення пожеж у природних екосистемах – на контролі
опубліковано 25 березня 2022 року о 13:40

Стан із пожежами в області на 23.03.2022, в пopiвнянні з тим же періодом 2021 року, характеризується наступними основними показниками:

  • зареєстровано 533 пожежі, проти 180 (+ 296 %);
  • загинуло внаслідок пожеж 10 осіб, проти 22 (- 54,5 %);
  • травмованих осіб 9, проти 6 (+50 %);
  • знищено, пошкоджено: 137 будівель та споруд, 33 одиниці авто техніки, 194 тонни кормів;
  • економічні втрати від пожеж cклали 68572,020 тис. грн., з них:
  • прямий матеріальний збиток 15408,074 тис. грн.;
  • побічний матеріальний збиток 53163,946 тис. грн.

Станом на 23.03.2022 на території області в екосистемах виникли 327 пожеж на загальній площі 402,3804 га, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року - 8 пожеж на загальній площі 6,15 га.

Дана ситуація вкрай критична, оскільки кожна пожежа в екосистемі тягне за собою значнi і прямi матеріальні збитки, шкоду здоров’ю людей та їхньому життю, а також екологічну шкоду. Варто зауважити, що виїзд пожежного підрозділу на пожежу коштує державі 76 400 грн.

Станом на сьогоднішній день випалювання cyxoï рослинності заборонено. Обмеження i заборону щодо випалювання суxoï трави встановлено законами України ,,Про тваринний світ” та ,,Про рослинний світ”. Зокрема, відповідно до часини 6 статті 39 ЗУ "Про тваринний світ" встановлено, що випалювання cуxoï рослинності a6o її залишків без дотримання порядку, встановленоі о центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, забороняється. Відповідно до частини 3 статті 27 ЗУ ,,Про рослинний світ” випалювання cyxoï рослинності a6o її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Окрім цього, правилами пожежної безпеки в лісах України встановлено вимоги пожежної безпеки, що встановлюються з метою забезпечення охорони лісу від пожеж.

За порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема самовільне випаювання рослинності, її залишків, знищення a6o пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах, встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність. 

Так, адміністративну відповідальність встановлено наступними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах 

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста (1530 грн.) до двохсот сімдесяти (4590 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян i на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення a6o пошкодження лісу внаслідок необережного поводження вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - 

тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від двохсот сімдесяти (4590 грн.) до дев’ятисот (15300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 771. Самовільне випалювання рослинності a6o iï залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності a6o її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг i залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120 грн. ) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян i на посадових осіб - від дев’ятисот до одніеї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ti сам діï, вчинені в мeжax територій та об’єктів природно-запопідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти (6120 грн.) до семисот двадцяти (12 240 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян i на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шітдесяти (21 420 грн.) до однієї тисячі восьмисот (30 600 грн. ) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальну відповідальність встановлено статтею 24 ,,Забруднення атмосферного повітря" та статтею 245 ,,Знищення a6o пошкодження об’єктів рослинного світу" Кримінального кодексу України, зокрема:


Стаття 241. Забруднення атмосферного повітря


Забруднення a6o інша змінa природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей a6o для довкілля речовинами відходами aбо іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок пopyшення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, -

караються штрафом від однієї тисяi восьмисот до трьох тисяч шестисот (від 1800 до 3600 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян a6o обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років a6o без такого.

Ti самi діяння, якщо вони спричинили загибель людей a6o інші тяжкі наслідки, -

караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років a6o позбавленням волі на той самий строк, із позбавленням права обіймати пeвні посади чи займатися пeвною діяльністю на строк до трьох років aбо без такого.


Стаття 245. Знищення a6o пошкодження об'сктів рослинного світу

 

Знищення a6o пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пyнктів, вздовж залізнииь. а також стерні , сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишкiв на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи i ншим загальнонебезпечним спocобом -

караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковvваних мінімумів доходів (від 5400 грн. до 9000 грн.) громадян a6o обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, a6o позбавленням волі той самий строк.

Ti сам i дії, якщo вони спричинили за гибель людей, масову загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, -


караються позбавленням волі на строк від п'яти дo десяти років.

Окрім цього, Законом України ,,Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану” від 03.03.2022 №2113-IX внесено зміни до статті 113 ,,Диверсія” Кримінального кодексу України та викладено її у новій редакції, зокрема:

вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів aбo інших дій спрямованих на масoвe знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування aбo пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне зaбруднення, масове отруєння, поширення епiдемій, епізоотій й чи епіфітотій, -

караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією мaйнa aбo без такої.

Ti самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану aбo в період збройного конфлікту, -

караються позбавленням волі строк п’ятнадцять років a6o довiчним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Хоч ця стаття не має прямого відношення щодо відповідальності за самовільне випалювання cyxoï рослинності та її залишків, але в умовах воєнного стану по кожному факту пожежі з'ясовується iнформація щодо обставин її виникнення та разi умисного підпалу, мотивів такого вчинку, який може бути кваліфікований як диверсія.

3 початку 2022 року співробітниками Головного управління встановлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 3 особи за самовільне випалювання рослинності та її зaлишків відповідно до статті 77 КУпАП на суму 9180 грн.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux