За результатами досліджень державних лабораторій Держпродспоживслужби біологічних матеріалів від свиней, що загинули у приватному секторах та у мисливських господарствах Київської і Чернігівської та Кіровоградської областей, виявлені непоодинокі випадки ДНК-вірусу африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств усіх областей України.
Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеною територією та вкотре нагадуємо, що африканська чума свиней - це високо контагіозне вірусне захворювання, яке характеризується лихоманкою, синюшністю шкірних покривів та поширеними крововиливами внутрішніх органів свиней. Смертність, в залежності від перебігу хвороби, може бути від 50% до 100%. Тварини, які перехворіли та вижили, залишаються довічними вірусоносіями.
Необхідно знати, що:
– африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині;
– смертність свиней може сягати 100%;
– вилікувати АЧС неможливо — ефективної вакцини та лікування немає тому єдиний метод боротьби із захворюванням це умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження;
– вірус хвороби може зберігатися:
• у трупах свиней — до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясо консервує вірус;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині — до 1 року;
• у гноєві та ґрунті залежно від пори року: - до 3 місяців;
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).
В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина — власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.
Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС запам’ятайте наступні правила::
• Перевзувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення із свинями. Вірус не переноситься повітрям а може потрапити до тварини тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
• Не впускайте у свинарник сторонніх людей.
• Не випускайте свиней з хліва.
• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
• Не купуйте тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не забивайте хворих свиней та не переробляйте туші хворих тварин (пам’ятайте, що рано чи пізно, інфіковане вірусом АЧС м’ясо яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу).
• Обмежте себе від утримання свиней в приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт з дикою фауною.
• Не згодовуйте свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.
• Проводьте щоденний огляд свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли обов’язково повідомте ветеринарного спеціаліста.
Правила біобезпеки, для свиногосподарств від вірусу АЧС:
• Варто створити карту руху шляхів транспорту за різним функціональним навантаженням, щоб вони не перетиналися. Тобто перевезення кормів, гною, туш тварин тощо повинно відбуватися різними шляхами — це локалізує вірус і мінімізує можливість його потрапляння з одного джерела до іншого.
• Транспорт, який рухається територією ферми, не повинен виїжджати за її межі та змінювати функціональне навантаження. Тобто той транспорт, який на фермі використовують для довезення кормів, не можна використовувати для перевезення туш, а також для будь-якої логістики за межами господарства.
• При в’їзді на територію господарств слід облаштувати дезбар’єр.
• Працівники ферми повинні бути забезпечені двома комплектами спецодягу. Його потрібно щоденно прати за температури 95 градусів та дезінфікувати перед будь-яким контактом з тваринами чи тим, з чим контактують тварини.
• Окрім цього, працівники повинні заходити на територію господарства лише через санітарно-пропускні пункти з роздягальнею та душовою.
• Важливо також унеможливити доступ до кормів диких птахів, які можуть бути носіями вірусу АЧС. Потрібно огородити територію господарства, щоб тварини, яких там утримують, не мали контакту з іншими тваринами. Якщо огороджувати сіткою, то її найкраще встановлювати двома рядами, між якими має бути простір. Це потрібно, щоб тварини з обох боків не контактували безпосередньо. При огородженні суцільним парканом достатньо одного ряду.
• Всю вхідну сировину слід контролювати за походженням, якістю та умовами зберігання. До того ж, варто відмовитися від використання кормів тваринного походження.
• Перед згодовуванням кукурудзи варто проводити її термічну обробку, адже заражені дикі кабани можуть їсти її на полі і таким чином передати вірус свійським свиням.
• Якщо неподалік ферми виявили спалах АЧС, то варто тимчасово відмовитися від завезення племінного поголів’я, спермодоз і товарного молодняку. Також у цьому випадку слід здійснювати клінічний огляд поголів’я двічі на добу.
• Якщо ж у господарстві виявили вірус АЧС, то трупи свиней потрібно спалювати ні в якому разі не допускати до них інших домашніх тварин, свійських та диких птахів.
Дотримання вище перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС та допоможе уникнути значних економічних витрат.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області