Супровід та лікування пацієнтів із психічними розладами на рівні ПМД
опубліковано 07 травня 2024 року о 16:49

До сімейного лікаря можна звернутись не лише зі скаргами на фізичне здоров’я, а й на ментальне. Починаючи з кінця 2022 року лікарі ПМД надають повноцінну психосоціальну допомогу. Розповідаємо про пакет “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Всі лікарі та медсестри медзакладів, які укладають договір за цим пакетом, проходять навчальний курс з ведення та лікування пацієнтів з психічними і неврологічними розладами. Тому мають додаткові навички із роботою зі скаргами пацієнтів на психічне здоров’я.

Які безоплатні послуги отримають пацієнти в межах пакету “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”?

Спочатку сімейний лікар має отримати згоду пацієнта чи пацієнтки на скринінг на психічні розлади. І лише при позитивному результаті проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. Оцінка психічного статусу дорослих пацієнтів спрямована на виявлення психічних і неврологічних розладів, дітей — на виявлення емоційних, поведінкових розладів, ознак насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).

За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати:

  • направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити психічні чи неврологічні розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям;
  • направлення до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта);
  • першу психологічну допомогу. І не тільки пацієнтові! А й членам родини, які доглядають за пацієнтом чи пацієнткою;
  • складання плану ведення та лікування пацієнта/пацієнтки з виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції сімейного лікаря;
  • моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження та лікування.
  • забезпечення супроводу пацієнтів із психічними чи неврологічними розладами;
  • надання медичної допомоги телемедичними засобами (телеконсультування/телевідеоконсультування у режимі реального або відкладеного часу) та ін.

Повний перелік послуг в межах пакету – на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024”: https://contracting.nszu.gov.ua/.../kontr.../vimogi-pmg-2024 п. 30.

Чи може пацієнт з вже встановленим діагнозом психічного захворювання чи розладу спостерігатись під наглядом сімейного лікаря?

Так. В межах пакету “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” сімейний лікар може вести і пацієнтів без встановленого діагнозу, і пацієнтів, яким вже встановлено діагноз та призначено лікування психіатром або неврологом.

Як отримати психологічну допомогу у лікаря первинки?

Зверніться до закладу з надання первинної медичної допомоги, який має відповідний договір із НСЗУ. Для цього або зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтеся нашим дашбордом https://edata.e-health.gov.ua/.../dashboard/pmg-psychiatry (оберіть область, громаду або населений пункт та вид допомоги – первинна. Ви побачите усі медичні заклади, які мають договір з НСЗУ за пакетом “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”).

Можна звернутися як самостійно, без направлення, так і з направленням від лікуючого лікаря при встановленому діагнозі “Психічні розлади”.




На зображенні може бути: текст «#ПМГ_2024 СУПРОВД TA ЛИКУВАННЯ ПАЦЕНТВ 13 психИчнИМИ РОЗЛАДАМИ НА PIBHI ПМД: скрининг на психиЧ чи невролог.чнй розлади направлення на аналйзи чи нструментальй дослдження перша психологίчна допомога при необх.днос направлення до псих.атра супровид пацίΈнт.в i3 психίчнимИ чи неврологичними розладами телемедичнй консультацй' Национальна служба здоров'я УкраΪни»





Джерело: НСЗУ Національна служба здоров'я України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux