Цифровізація соціальної сфери. Чому це важливо навіть під час війни?
опубліковано 21 вересня 2022 року о 11:51

Для того, щоб спростити отримання соціальних послуг, допомог та пільг, зробити їх більш зручними і прозорими та надати можливість їх оформлення онлайн триває цифровізація в масштабах усієї країни. Адже між державними установами повинні "бігати" мегабайти, а не громадяни з довідками.

Насправді, про цю необхідність говорять вже більше 15 років. Але перші суттєві та відчутні для громадян результати почали з’являтись тільки з 2019 року – тоді, коли з’явились перші цифрові документи та послуги на порталі та застосунку Дія. Кожен місяць кількість користувачів Дії зростає, адже все більше людей використовує смартфони та набуває цифрових навичок.

Важливо знати, що для розробки соціальних сервісів у Дії необхідний «фундамент» - нові процеси та інформаційні обміни з Єдиним соціальним реєстром та складовими Єдиної інформаційної системи соцсфери, яку впроваджує Мінсоцполітики.

ЄІССС забезпечить цифровізацію соціальних сфери та вирішить низку проблем

Для того, щоб цифровізувати соціальну сферу та перевести більшість соцпослуг в онлайн, в тому числі і на порталі Дія, Урядом було прийнято рішення розробити та впровадити ЄІССС, яка спрощує роботу та підвищує швидкість надання послуг при особистих зверненнях громадян працівниками соціального захисту.

Впровадження ЄІССС забезпечує централізоване накопичення, зберігання та автоматизоване оброблення інформації, призначення, виплати та формування виплатних відомостей для соціальних допомог, а також заміну та оптимізацію понад 15 застарілих наявних інформаційних систем та реєстрів.

Крім того, в подальшому це надасть можливість реалізувати реформу із запровадження універсальної соціальної допомоги, яку буде легко адмініструвати і яка буде більш соціально справедливою, ніж ті численні види допомог, які держава виплачує зараз.

ЄІССС – це перехід від районорієнтованості до екстериторіального принципу, що в умовах бойових дій та тимчасової окупації частини районів країни стало критичною необхідністю.

Важливо зазначити, що унеможливлення корупційних дій та автоматизація соціальних послуг для громадян завдяки системі є важливою складовою ефективної цифрової держави.

Наразі існують такі загальні проблеми, які вирішує цифровізація соціальної сфери:

Велика кількість паперових довідок, черги до управлінь соцзахисту, довгий час отримання послуги та не завжди зрозумілий порядок дій.

Значний обсяг ручної роботи по нарахуванню та виплатам допомог у застарілих інформаційних системах, який збільшує ймовірність помилок та спричиняє затримки у виплатах громадянам.

Відсутність налагоджених та автоматизованих процедур взаємодії з банками щодо оперативної виплати соціальних допомог.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux