Україна посилює партнерство з Європейським Союзом у сфері захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання
опубліковано 20 квітня 2023 року о 17:03

Сьогодні відбулося обговорення викликів у сфері захисту прав українських дітей, у якому взяли участь Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України, Оксен Лісовий, Міністр освіти і науки України, Сергій Дубров, перший заступник Міністра охорони здоров’я України, Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, та Камілла Вальтерссон Грьонвалль, Міністр соціальних служб Королівства Швеції, яка представляє шведське головування в Раді Європейського Союзу. У дискусії також взяли участь Ева Копач, Віцепрезидент і координатор Європейського Парламенту з прав дитини, та Дубравка Шуїця, Віцепрезидент Європейської Комісії.

Вже понад рік з початку повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну українські діти продовжують страждати від наслідків цієї невиправданої війни. Діти, яких було вбито, діти, які отримали різного ступеню поранення та психологічні травми, діти, які були виселені з рідних домівок, діти, які дуже часто були розлучені зі своїми сім'ями та опікунами. Під час дискусії особливу увагу було приділено незаконному переміщенню та утриманню українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та їх депортації на територію російської федерації.

Обговорювалися і такі перспективні напрями державної політики, як розвиток системи підтримки сімей, що опинилися під загрозою соціальної ізоляції, розбудова потенціалу для попередження та раннього втручання, реабілітації на рівні громади та надання інших соціальних послуг, націлених на підтримку дітей та їхніх родин. Було наголошено на необхідності реформування напрямку альтернативної опіки в Україні, включно з розробкою форм / рішень щодо сімейної опіки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей, які потребують фостерної опіки.

Обговорення також торкнулося необхідності зосередження уваги на комплексному реформуванні системи захисту прав дитини під час впровадження програм з відбудови України з урахуванням того, що відновлення країни має бути орієнтоване на дітей.

З огляду на значні зусилля, вже докладені Україною до реформування та модернізації системи захисту прав та інтересів дітей відповідно до міжнародних стандартів, представники органів української влади та представники Європейського Парламенту та Європейської Комісії обговорили питання посилення співпраці між державами-членами ЄС, інституціями ЄС та Україною в соціальній сфері.

Усіма учасниками підтверджено необхідність подальшої спільної роботи для посилення спроможності запобігати порушенням прав дитини та реагувати на потреби захисту дітей в Україні та в Європейському Союзі. Ключовим висновком дискусії було визначене те, що діти є важливими агентами змін та побудови нашого майбутнього. Їх захист, забезпечення їх безпеки та благополуччя, а також надання їм можливостей досягти успіху в житті та зробити внесок як громадян у квітучу та мирну Європу – це моральний імператив та наша спільна відповідальність.

Ця робота розпочинається негайно. Шведське головування в Раді Європейського Союзу з нетерпінням чекає на зустріч із представниками України, держав-членів ЄС, інституцій ЄС, міжнародних організацій та експертами у Стокгольмі 1-2 червня для продовження співпраці з підтримки відновлення сучасної системи захисту дітей в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux