Відпочиваємо безпечно поблизу водних об’єктів - користуйтеся пам’ятками-алгоритмами
опубліковано 27 травня 2022 року о 09:32

В період літньої пори багато людей відпочивають поблизу річок, озер та інших водних об’єктів.

З метою забезпечення безпеки населення на водних об’єктах України та запобігання надзвичайним ситуаціям, загибелі і травматизму людей на воді розроблені Правила охорони життя на водних об’єктах України, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2017 № 301. Ці Правила є обов’язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, місцевими органами влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, а також особами, які експлуатують водні об’єкти України.

Згідно з Правилами органи місцевого самоврядування визначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів для спортивних та інших заходів тощо. Крім того, вони щороку подають затверджені місцевими комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій переліки визначених місць масового відпочинку людей на водних об’єктах територіальним органам ДСНС України та Державної служби України з безпеки на транспорті, а також атестованим аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об’єкти у своїй зоні відповідальності.

Підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, особи, які використовують водні об’єкти у спортивних цілях та для відпочинку людей, та організатори масових заходів на воді обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями і рятувальними засобами відповідно до вимог цих Правил.

Відпочиваючи, завжди треба пам’ятати про безпеку. Купатися треба в місцях, які визначені місцевими органами влади та обладнані для купання людей, інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані з засміченням дна водойми скляними і металевими предметами.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила у біду, підтримуючи її на плаву. Врятувати вплав одночасно декількох людей неможливо, тому рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого.

Заборонено:

– купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів;

– пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;

– запливати за буйки;

– випливати на судновий хід і не наближатися до суден;

– гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо);

– заходити у воду у нетверезому стані.

У швидкій річці можна потрапити у сильну течію яка підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Тому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближаючись до берега.

Причиною загибелі людей на воді можуть бути і вири, які затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, що паралізують волю людини, яка пливе; водорості, що сковують рухи плавця.

У випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101»!

Відпочиваючи, дотримуйтесь заходів безпеки. Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей та близьких.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux