Правила розміщення та облаштування вигрібних ям
опубліковано 27 березня 2024 року о 11:45

Сьогодні при проектуванні і облаштуванні автономної каналізації в приватних домогосподарствах викликає багато запитань щодо розміщення вигрібних ям. Порушення дотримання санітарних вимог визначених норм і правил, які обов’язкові до виконання, викликають безліч проблем та непередбачених фінансових затрат. Часто всі вигрібні ями, які влаштовує населення на своїх присадибних ділянках, називають септиками.

В першу чергу необхідно зрозуміти, що являє собою септик, і що таке вигрібна яма, і яка між ними різниця.

Септик - це локальна очисна система, призначена для збору й очистки побутових і господарських стічних вод від індивідуальних житлових будинків, об’єктів малоповерхової забудови за відсутності центральної системи каналізації і майже не зустрічається в індивідуальній житловій забудові.

Вигрібна яма або вигріб - це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою.

Рідкі відходи, що утворюються в індивідуальних житлових будівлях та громадських спорудах, за відсутності централізованого водовідведення допускається зберігати у вигрібних ямах.

Вигрібна яма є простою і найдешевшою спорудою, не забруднює навколишнє середовище, займає на прибудинковій території мало місця. Збудований вигріб обов’язково потребує герметизації. Дно і стіни у середині вигрібної ями покривають гідроізолюючими матеріалами. Рідкі відходи з вигрібних ям потребують періодичної очистки (викачки) по мірі їх заповнення.

Перевезення рідких відходів з вигрібних ям та розміщення їх на території приватних володінь, а також використовувати їх як добрива – заборонено.

Для отримання дозволу побудови вигрібної ями потрібно звернутися із заявою до органів місцевого самоврядування на місцях.

Перш ніж розпочати роботи з влаштування вигрібної ями, необхідно визначитись з місцем розташування, проаналізувавши свою ділянку та прилеглу територію.

Обране місце повинно бути оптимальним та відповідати основним вимогам, зокрема:

- вигріб повинен бути віддалений від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку на відстань не менше – 20 м;

- місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з дотриманням правил добросусідства;

- віддаленість від індивідуальних колодязів і каптажів джерел водопостачання не менше 20 метрів, а також відстань від вигребів до громадських колодязів повинна бути не менше 50 метрів з врахуванням напрямку схилу ділянки;

- об’єм вигребу розраховується з чисельності людей, що ним користується;

- роботи по влаштуванню вигрібної ями виконуються відповідно до санітарних норм і правил.

Дотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо облаштування вигрібної ями та її утримання не призведе до проблем з сусідами.

При виникненні суперечок стосовно розміщення вигрібної ями громадянам необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування.



Кременецькt районне управління 

ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux