Уряд спільно з ЄС працює над Угодою з ACAA в перших пріоритетних секторах промисловості
опубліковано 26 квітня 2023 року о 08:57

Днями за ініціативи Мінекономіки відбувся Міжнародний форум ,,АСАА як інструмент відновлення економіки України: діалог з бізнесом”, участь у якому взяв заступник Міністра економіки України Олександр Грибан. Захід присвячено висвітленню питань підготовки до укладення Угоди ACAA (,,промисловий безвіз”).

,,Для Мінекономіки ця подія є дуже важливою, особливо для представників бізнесу, які зацікавлені у виробництві та експорті промислової продукції. Війна внесла свої корективи у всі сфери української економіки та нові виклики, від яких потерпають усі типи підприємств. Традиційними викликами для великих підприємств є доступ до нових ринків та іноземного капіталу. Компаніям потрібна підтримка для підготовки українського бізнесу до роботи за правилами ЄС, зокрема, у питанні підвищення відповідності галузевим стандартам, законодавчим і регуляторним актам для виходу на ринок ЄС”, - наголосив Олександр Грибан.

Наразі Мінекономіки за участі інших ЦОВВ та представників всіх елементів інфраструктури якості продовжує роботу щодо укладення Угоди ACAA в трьох перших секторах промислової продукції. Йдеться про низьковольтне електричне обладнання, електромагнітну сумісність обладнання, машини. Пріоритезація експортних секторів, особливо в галузях із високою доданою вартістю, є важливим рушієм зростання для досягнення швидких і ефективних результатів з метою залучення інвестицій, розвитку інновацій, сприяння дослідженням та розробкам, а також перекваліфікації робочої сили.

З набуттям Україною статусу кандидата на вступ до ЄС передбачається завершення виконання зобов’язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, щодо гармонізації системи технічного регулювання України з європейською та укладання Угоди АСАА.

,,Варто зазначити, що вибір секторів має здійснюватися з огляду на прагнення розширення експортних спроможностей України та наявності необхідного секторального законодавства у певній сфері”, - підкреслив заступник Міністра економіки України Олександр Грибан.

Під час Форуму одним з міжнародних експертів було представлено методологією Calidena, розроблену та впроваджену Фізико-технічним інститутом Німеччини (PTB) для стимулювання якості в ланцюжках створення вартості і спрямовану на систематичну та постійну підтримку вдосконалення національної інфраструктури якості у країнах, що розвиваються, і країнах, що перебувають на етапі трансформації.

,,Відбудова в тому числі повинна використовуватися і для інвестування в стійкі компанії та інфраструктуру. Збільшення експорту, поглиблення ланцюжків доданої вартості та налагодження виробництва промислової продукції в секторах під АСАА створять можливості для подальшого економічного розвитку”, - зауважив заступник Олександр Грибан.

Так, участь у заході взяли представники ЦОВВ, виробники промислової продукції, зацікавлені у експорті своєї продукції в ЄС, провідні європейські та міжнародні експерти, серед яких представники Представництва Європейського Союзу в Україні, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Шведського інституту стандартів (SIS), Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO), проекту технічної допомоги за підтримки Фізико-технічного інституту Німеччини (PTB) та проекту Twinning ,,Посилення інституційної спроможності Мінекономіки в галузі національної інфраструктури якості” та інші.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux