Лептоспіроз та його профілактика

опубліковано 30 червня 2025 року о 12:50

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.

Мишоподібні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції у природі, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих.


Які шляхи передачі лептоспірозу?

  • із сечею хворих і перехворівших тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.
  • людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.
  • лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни.

Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 79 днів). Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40° С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових.


Як вберегти себе від захворювання на лептоспіроз?

Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, необхідно дотримуватись таких правил:

• не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;

  • •уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати купання у водоймах із стоячою водою, береги яких зарослі кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;
  • захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;
  • проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;
  • дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу, не палити під час роботи;
  • не вживати в їжу немиті овочі та фрукти.

Пам’ятайте При перших ознаках захворювання негайно звернутись до лікувального закладу.

Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя. Хвора людина не є джерелом інфекції!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати

Будьте здорові!





Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux