Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які попадають в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед дітей, особливо раннього віку є низька санітарна культура матерів, в тому числі недотримання особистої гігієни, правил приготування дитячої їжі та годування дітей. Про це свідчать дані, коли овочі, соки, сир домашнього приготування та побутовий фактор стали причиною захворювань більшості дітей. Свідченням цього є також той факт, що показник захворюваності організованих дітей нижчий ніж неорганізованих у 2,5 рази.
Особливу небезпеку для дітей становлять важкі форми цих захворювань. Під час захворювання у маленьких дітей швидко відбувається зневоднення організму, що в поєднанні із інтоксикацією становить реальну загрозу життю дитини.
Дорослі заражаються при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, а також продукти, що продаються в місцях стихійної торгівлі. Особливу небезпеку становлять саме ягоди, поверхню яких неможливо повністю очистити за допомогою миття водою. Нажаль, деякі батьки вживають самі і дають дітям сире молоко, сметану і сир, без попередньої термічної обробки.
Роль мух у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд та ін.
Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури. При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування, ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.
У вогнищі інфекції обов’язково повинна проводиться дезінфекція.
Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6;
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання;
НЕ допускати споживання продуктів та напоїв термін зберігання яких закінчився;
НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви слід споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.
Не слід порушувати терміни зберігання швидкопсувних продуктів (не більше 2–3 діб), дотримуватись умов їх зберігання, виключити контактування сирих та варених продуктів.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
Так що основною профілактикою гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь являється дотримання та здійснення комплексу санітарних та протиепідемічних заходів.
Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Кременецького районного управління
ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській