Розлад харчової поведінки (РХП) – це не про любов чи нелюбов до їжі. Це стан, який впливає на повсякденне життя. Людина може відмовлятися від продуктів, переїдати або постійно рахувати калорії. Такі складні стосунки з їжею, тілом, вагою не завжди очевидні, але можуть мати серйозні наслідки для фізичного й ментального здоров’я.
Якщо ви помітили, що у знайомого чи знайомої змінилися харчові звички, важливо уникати засудження та прямих питань щодо кількості або частоти їжі. Пам’ятайте, що деякі захворювання, наприклад, діабет вимагають особливого раціону. І важливо говорити про це з погляду піклування про самопочуття людини, а не про обмеження у стравах.
Як коректно спілкуватися з різними людьми, зокрема й тими, хто мають досвід РХП, розповідає оновлений розділ «Довідника безбар’єрності» (https://bf.in.ua). Підтримка починається з поваги до меж і вміння слухати. Не варто зосереджувати увагу на їжі чи зовнішності – краще запитати, як людина себе почуває і що їй зараз потрібно.
Більше про толерантне спілкування читайте в «Довіднику безбар’єрності» – посібнику з сучасної етики взаємодії, створеному в межах ініціативи першої леді Олена Зеленська.
Джерело: Безбар'єрність