Трансжири — це штучно змінені рослинні жири, які отримують шляхом гідрогенізації продукту – насичення ненасичених жирних кислот молекулами водню. В результаті продукт зі звичного рідкого стану стає твердим та набуває масляної консистенції. Невелика їх кількість може бути в натуральних харчових продуктах – молоці, різних видах м’яса. Але їх там настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва.
Звертаємо Вашу увагу, в складі яких продуктів містяться трансжири:
Шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день – столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі. Смажена курка з фаст-фуду – 5-7 г транс-жирів, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.
Зміст трансжирів у продукті завжди вказується на етикетці, тому дуже важливо читати склад. Трансжири в основному позначають на етикетці, як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія.
Особливе занепокоєння викликає той факт, що наші діти щороку вживають все більше продуктів, які містять трансжири. Популярності серед дітей та підлітків набули чіпси, сухарики, картопля-фрі, горішки, поп-корн, різноманітні кондитерські вироби. Вживання трансжирів шкодить системі травлення, порушує обмін речовин та негативно впливає на розумовий розвиток дитини. Дитина, що вживає продукти, які містять трансжири, матиме погану пам’ять, в неї буде сповільнена реакція, вона не зможе приймати рішення і вирішувати завдання та буде погано навчатися у школі.
Шановні батьки, дбайте про правильне здорове харчування своїх дітей та віддавайте перевагу гарячому харчуванню в школі, а не стандартним бутербродам з ковбасою, плавленим сиркам та цукеркам.
Здорові діти – наше майбутнє.
Кременецьке районне управління ГУ ДПСС