10 вересня — Всесвітній день запобігання самогубствам
опубліковано 10 вересня 2024 року о 10:43

Самогубство — важлива проблема охорони громадського здоров’я, яку часто ігнорують. Вона оточена стигмою, міфами та табу. Але кожен випадок самогубства — це трагедія, яка серйозно зачіпає не лише окремих людей, але й їхні сім'ї та спільноти.

Самогубство є серйозною проблемою для охорони здоров'я, щорічно у всьому світі гине понад 700 000 людей. Кожне самогубство має далекосяжні соціальні, емоційні та економічні наслідки та глибоко впливає на людей і громади в усьому світі.

Трирічна тема Всесвітнього дня запобігання самогубствам у 2024–2026 роках — «Зміна наративу про самогубства» із закликом до дії «Почніть розмову». Ця тема спрямована на підвищення обізнаності про важливість зменшення стигматизації та заохочення до відкритих розмов для запобігання самогубствам. Зміна наративу про самогубство означає зміну нашого сприйняття цієї складної проблеми та перехід від культури мовчання та стигматизації до культури відкритості, розуміння та підтримки.

Заклик до дії спонукає кожного почати розмову про самогубство та запобігання самогубствам. Кожна розмова, якою б малою вона не була, сприяє підтримці та розумінню суспільства. Розпочавши ці життєво важливі розмови, ми можемо подолати бар’єри, підвищити обізнаність і створити кращу культуру підтримки.

Ця тема також наголошує на необхідності приділяти пріоритет запобіганню самогубствам і психічному здоров’ю при виробленні політики, закликаючи до дій уряду. Зміна наративу вимагає відстоювання політики, яка надає пріоритет психічному здоров’ю, розширює доступ до медичної допомоги та надає підтримку тим, хто цього потребує.

Всесвітній день запобігання самогубствам (WSPD) був заснований у 2003 році Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Щороку 10 вересня спрямовано на те, щоб привернути увагу до проблеми, зменшити стигматизацію та підвищити обізнаність серед організацій, урядів та громадськості, надаючи особливе повідомлення про те, що самогубствам можна запобігти.






На зображенні може бути: 1 особа та текст



Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб







Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux