8 липня - Всесвітній день боротьби з харчовою алергією

опубліковано 08 липня 2025 року о 11:15

8 липня щорічно у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з харчовою алергією (World Food Allergy Day). Головна мета – звернути увагу людей до актуальної проблеми поширення захворювання та його профілактики і лікування. З огляду на високу поширеність алергії, яка постійно зростає, медичні працівники наголошують на важливості профілактики, діагностики та лікування.


Алергія

Вперше поняття «алергія» з’явилося у 1906 році завдяки австрійському лікарю Пірке. Згідно з даними ВООЗ, алергія розповсюджується дуже стрімко. Ще на початку XXI сторіччя від цієї хвороби страждав кожний десятий дорослий мешканець планети та кожна четверта дитина, у 2021 році від алергії страждає кожен третій мешканець планети.

Термін “алергія” походить від грецьких слів “алос” і “ергос”, що означає “інший” і “реакція” відповідно. Таким чином, алергія описується як надмірна імунна реакція на речовину, відому як алерген, яка зазвичай є нешкідливою.

За даними Всесвітньої алергологічної організації (WFO), 20% населення планети страждає від тієї чи іншої форми алергічного захворювання, яке часто починається в дитинстві, але також вражає і дорослих. Понад 200 продуктів харчування були визначені як потенційні алергени. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) нещодавно спрогнозувала, що до 2050 року половина населення планети буде страждати від того чи іншого виду алергії. 1

Однією з основних причин харчової алергії є проникність кишківника. Коли слизова оболонка кишечника змінюється через дисбактеріоз або запалення, клітини кишечника дозволяють макромолекулам потрапляти в кров. Імунна система розпізнає ці макромолекули і виробляє проти них антитіла, що призводить до алергічної реакції на певні харчові молекули.

Профілактика харчової алергії полягає в тому, щоб уникати дисбактеріозу кишечника, який спричиняє проникність слизової оболонки.

Продукти алергени:

  • молоко,
  • яйця,
  • риба
  • морепродукти (креветки, краби, омари),
  • горіхи (арахіс, фундук, мигдаль, волоські горіхи, кеш’ю),
  • пшениця,
  • соя,
  • кунжут,
  • гірчиця,
  • селера,
  • люпин,
  • молюски (мідії, устриці, гребінці).

Це перелік найпоширеніших харчових алергенів, яких людям слід уникати людям з алергією. Варто уважно читати упаковки продуктів та бути обережними у закладах громадського харчування.


Симптоми харчової алергії

Симптоми харчової алергії можуть бути різноманітними, вражаючи різні частини тіла:

  • шкірні: свербіж, почервоніння або набряк;
  • шлунково-кишкові: біль, нудота, блювання, діарея або печіння та набряк ротової порожнини;
  • з боку дихальних шляхів: астма, свербіж або набряк носової порожнини та горла;
  • очні розлади: свербіж і набряк;
  • з боку серцево-судинної системи: біль у грудях, аритмія або гіпотензія, що може призвести до втрати свідомост;.
  • алергічні реакції зазвичай виникають протягом декількох хвилин або години після вживання алергену. Симптоми та їх вираженість залежать від кількості алергену, що потрапив до організму, та чутливості людини, і можуть тривати кілька днів або тижнів.

Точна діагностика має вирішальне значення не тільки для виявлення алергії, але й для розуміння основних причин гіперреактивності імунної системи.

Симптоми можуть варіюватися від легкого дискомфорту до важких, небезпечних для життя реакцій. Крім того, люди можуть почати з однієї харчової алергії і з часом розвинути алергію на інші продукти.

Важливо відрізняти харчову алергію від харчової непереносимості. Харчова непереносимість зазвичай викликає лише симптоми з боку травлення, такі як діарея та метеоризм, і ніколи не є смертельною, хоча може суттєво вплинути на якість життя пацієнта.

Тому дуже важливо поставити правильний діагноз.



Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux