,,Без вільної України не може бути вільної Європи, а без вільної Європи не може бути ні сталого спокою, ні економічного добробуту в цілім світі" - Олександр Неприцький – Грановський
опубліковано 04 листопада 2022 року о 15:50

Волинська земля подарувала світові вченого-ентомолога, поета, писанкаря, художника, громадського діяча Олександра Неприцького – Грановського, який народився 4 листопада 1887 року в с. Великі Бережці в родині коваля.

Його доля склалася так, що в юнацькі роки, маючи 25 літ, через переслідування тодішньої влади він змушений був залишити рідну домівку і виїхати до США. Саме там, за океаном, професор Грановський увійшов у світову науку як автор понад 100 наукових праць з ентомології , 8-ми збірок віршів та 2,5 тисяч писанок. Його особистий архів становить 10 тисяч одиниць матеріалів.

Окрім науки, професор Грановський займався громадсько-політичною діяльністю. Він один з найактивніших діячів Організації Державного Відродження України (ОДВУ), учасник конференції Юнеско. Брав участь у створенні ООН, Українського Конгресового Комітету Америки, інших політичних товариств та організацій.

На жаль, доля розпорядилася так, що Олександру не судилося за життя повернутися на рідну землю. Проживши 89 років, наш земляк повернувся в Україну лише після смерті у своїх поезіях, наукових працях.

Вшановуючи пам'ять про земляка, 1996 року у Великих Бережцях було створено літературно – меморіальний музей О. Неприцького – Грановського.

3 вересня 1996 року в с.Великі Бережці було відкрито перший зал музею, меценатом якого був небіж професора Борис Неприцький. Урочини відбулися за участю родини вченого, яка прибула із США, сім’ї Неприцьких, широкої громадськості. При огляді першого залу Борис Неприцький залишив такий запис у книзі вражень: ,,Музей дуже цінний не тільки для родини О.Неприцького-Грановського, але й для відновлення історії рідного краю, України, аби молодь бачила, що може одна людина зробити у своєму житті, не дивлячись на всілякі труднощі…".

Через два роки, у вересні 1998 року, відбулося відкриття другого залу музею, в якому були представлені експозиції американського періоду професора.

Музей розташований у приміщенні Великобережецької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Експозиційний матеріал нараховує більше 2500 одиниць, які розміщені у семи кімнатах. Площа музею становить 207 кв.м.

Одним з надбань є колекція ляльок, яку вчений збирав упродовж багатьох років, перебуваючи в різних країнах світу. Вона нараховує 202 одиниці. Кожна лялька є оригінальною та цікавою для відвідувачів різного віку. Колекція нараховує експонати майже з 60-ти країн світу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux