Чому важливо дбати про психічне здоров'я
опубліковано 18 липня 2022 року о 16:06

Війна, в стані якої наша країна живе уже 8 років, забирає в людей життя і здоров’я, розлучає їх, змушує полишати домівки і робочі місця, повністю змінювати звичну щоденну рутину. Через війну люди мають досвід невідворотних втрат, життя під окупацією, перебування в полоні, зазнають насильства. Усе це впливає на їхній психічний стан.

За оцінками ВООЗ, в районах, постраждалих від війни, вже зараз кожна п'ята людина живе з певною формою розладу психіки. Це поточна проблема і проблема, яку нам доведеться розв’язувати найближчі 5-6 років після перемоги.

Ми досі маємо високий рівень негативного сприйняття психічних захворювань. І йдеться не лише про Україну, а й увесь світ. Водночас сучасна наука має безліч способів допомоги й лікування різних станів. Отже, дуже важливо працювати над подоланням бар’єрів, які заважають нам дбати про себе. Говорити про психічне здоров’я часом важко, утім визнання проблеми означає, що обов’язково знайдеться спосіб її розв’язання. Дуже важливо позбавитися сорому та страху, які часто супроводжують теми, пов’язані з психічним здоров’ям, адже тоді збільшується ймовірність того, що людина, яка має психічні проблеми, звернеться по допомогу, коли матиме потребу.

Чому важливо приділяти увагу психічному здоров’ю? Воно впливає на кожну зі сфер нашого життя. Все, що ми робимо, думаємо чи говоримо, кожна з наших дій та емоцій напряму залежить від того, в якому стані перебуває наша психіка. Своєчасне коригування розладів має вирішальне значення у налагодженні поведінки, стабілізації емоцій і думок.

Психічне здоров'я впливає:

  • на фізичний стан організму

Фізичне і психічне здоров'я пов'язані між собою, тому підтримка психічного здоров'я має прямий вплив на поліпшення фізичного стану. Хвороби серцево-судинної системи пов’язані зі стресовими розладами, тож подолання стресу може мати позитивний вплив на здоров’я серця.

  • на соціальні відносини

Наслідком психічних розладів можуть бути конфлікти і непорозуміння – вони призводять до пасивної агресивності, ворожості та нездатності взаємодіяти з людьми, впливають на те, як ми спілкуємося з друзями та членами родини.

  • на якість життя

Проблеми, пов'язані з психічним здоров'ям можуть спричинити втрату інтересу до речей, які приносили задоволення раніше. В такому випадку пригніченість може стати такою сильною, що людина втрачає здатність виконувати навіть найпростіші завдання. Тому щойно ви відчуваєте безнадію, смуток, тривогу, страх, мучитеся почуттям провини, зверніться по допомогу до кваліфікованого спеціаліста з психічного здоров’я.

Якщо піклуватися про психічне здоров’я, можна підвищити продуктивність та самооцінку, покращити відносини з людьми та запобігти розвитку психічних розладів.

Важливо пам’ятати: чим раніше людина отримає кваліфіковану допомогу – то більшим є ймовірність того, що вона зможе впоратися зі своїм станом.

Поінформованість про психічне здоров’я, боротьба зі стигмою, надання підтримки людям, які страждають від проблем, та їхнім близьким, робота над доступністю послуг із підтримки психічного здоров’я – усе це невіддільна частина комплексної роботи, розпочатої в нашій країні. Перша леді України Олена Зеленська, Міністерство охорони здоров’я України разом із партнерами працюють над створенням Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Ініціатива реалізується за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров’я. Це вкрай необхідна програма, мета якої – допомогти українцям подолати стрес і тривожність, пов'язані з війною, пережити наслідки травматичних подій. Адже економічне (як й інфраструктурне) відновлення неможливе без турботи про людей – громадян, які постраждали від війни, від яких залежатиме відродження країни після перемоги.

Міністерство охорони здоров'я України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux