"ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР – 2024"! "DIALOG DWÓCH KULTUR – 2024"!
опубліковано 04 вересня 2024 року о 16:16

   

"ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР – 2024"!

"DIALOG DWÓCH KULTUR – 2024"!


Участь в урочистостях традиційного українсько-польського літературно-мистецького форуму "Діалог Двох Культур 2024" взяв начальник Кременецької районної військової адміністрації Віталій Кудлак.


Захід приурочений 215-й річниці від дня народження Юліуша Словацького.


Серед запрошених директор Департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк та міський голова Кременця Андрій Смаглюк.





https://www.facebook.com/kremenets.gromada

4 вересня, у день народження  Великого Кременчанина Юліуша Словацького, традиційно розпочинає свою роботу літературно-мистецький форум «ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР». І сьогодні, попри вкрай  несприятливий  і трагічний час повномасштабної російської агресії, «Діалог» розпочався, нехай і в значно зредукованому і скромному форматі.  Вшанувати  215-ту річницю народження Великого Кременчанина приїхали представники департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА на чолі із директором департаменту Світланою  Байталюк, яка  приїхала із подарунком – створеним за власним сценарієм фільмом «Стежками Короля Духа». Фільм, про  близькі серцю поета куточки Кременця створений кіностудією «ДНІСТЕР». Директор музею Тамара Сеніна презентувала два нові музейні видання : «Шевченкові автографи у наших долях» –  до 210-ї річниці Т. Шевченка та «Листи до матері» – до 215-ї річниці Ю. Словацького.  Надзвичайно приємно, що  кременецька влада завжди служить підтримкою ініціативам «Діалогу».  Голова РВА Віталій Кудлак,  міський голова Андрій Смаглюк та його заступник – Микола Матвіюк, очільниця відділу культури Кременецької міської Ради Ганна Бобровська взяли участь у святковому богослужінні в костьолі св.. Станіслава та у скромній урочистості в родинній садибі поета. Юліуша Словацького вшанували очільники та представники  освітніх культурних інституцій міста,  студентська та учнівська молодь,  зокрема – студенти фахового медичного коледжу ім.. А. Річинського. У зв’язку із  особливо небезпечною  військовою ситуацією, наші польські партнери були присутні онлайн. Співорганізатор "Діалогу" від польської сторони, Маріуш Ольбромський звернувся  до присутніх із вітальною промовою.  Надійшов вітальний лист і від  Голови  Спілки письменників Польщі Анни Насіловської. Геніального земляка вшанували представники  Польського товариства ім.. Ю. Словацького (голова – Мар’ян Каня), директорка та вчителі загальноосвітньої школи № 4 м. Тернополя, що носить ім’я Словацького.   Музичну частину заходу забезпечили: Галина Швидків, заслужений працівник культури України, солістка Рівненської філармонії та концертмейстер Оксана Михальчук, Олег Дацюк та Оксана Дацюк (скрипка, фортепіано) - викладачі КОГПА ; дитячий ансамбль Товариства польської культури  при  костелі св. Станіслава під керівництвом  отця Лукаша Грохлі. Урочистість  висвітлювали  медіа як польські так і українські. Під час урочистостей було розіграно лотарею на користь ЗСУ, де лотом служила авторська прикраса Анни Каленик ,, Горлиця,,
Основна частина "Діалогу двох культур" відбудеться у Польщі за участю українських науковців.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux