Для кожної евакуйованої за кордон дитини-сироти складається індивідуальний план повернення до України
опубліковано 08 жовтня 2024 року о 15:56

Наразі за кордоном в евакуації залишається близько 2 тисяч дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Державна служба України у справах дітей активно працює над їхнім поверненням. Про це повідомив Голова служби Петро Добромільський в інтерв’ю одному з видань.

За його словами, на початку повномасштабного вторгнення за кордон було евакуйовано понад 4700 дітей, які перебували у закладах цілодобового перебування. За цей час більше ніж 2500 з них вже повернулися до України.

Законодавство України дозволяє повернення дітей у безпечні регіони України та у сімейні або наближені до них форми виховання.

«Пріоритетною метою є усиновлення, а також влаштування їх у сімейні форми виховання (прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу) або патронат. Тому наші моніторингові групи вже проводять оцінку потреб дітей, які перебувають за кордоном», - повідомив Петро Добромільський.

Голова відомства зазначив, що на сьогодні українські діти знаходяться у понад 14 країнах. Вже здійснено моніторингові візити до Туреччини, Італії та Польщі, під час яких були складені оцінки потреб кожної дитини. Наразі йдуть перемовини щодо проведення наступного моніторингового візиту до Польщі, Австрії, Швейцарії, Німеччини та інших країн. Для кожної дитини складається індивідуальний план повернення.

«Хочу подякувати країнам та організаціям, які зголосилися прийняти наших дітей. Міжнародні партнери, як і ми, готові допомагати дітям. Проте наша головна мета все ж таки повернути їх до України. Це культурна ідентичність. Що довше вони за кордоном, то більше втрачається звʼязок із своєю культурою, мовою та національною ідентичністю. Це соціальні зв’язки. Наші діти мають виховуватися тут, у рідному соціальному середовищі. Врешті, це наша відповідальність. Відповідальність держави за своїх громадян. Саме тому ми не ставимо питання про те, як довго вони можуть перебувати за кордоном, а про те – як найшвидше їх повернути додому», — наголосив Голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський.



Джерело:  Державна служба України у справах дітей


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux