За даними ВООЗ, споживання трансжирів, вироблених у промисловий спосіб, пов’язане із підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань.
Якщо в Європі ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ) становить 7,8%, то в Україні ця цифра збільшується до 14,8%.
Згідно з дослідженнями (https://bit.ly/4aIRgq7), споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від ССЗ на 20-32%.
Торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.
Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.
Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.