Дослідження: Вміст трансжирів в найпоширеніших харчових продуктах
опубліковано 22 квітня 2024 року о 15:40

За даними ВООЗ, споживання трансжирів, вироблених у промисловий спосіб, пов’язане із підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань.

Якщо в Європі ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ) становить 7,8%, то в Україні ця цифра збільшується до 14,8%.

Згідно з дослідженнями (https://bit.ly/4aIRgq7), споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від ССЗ на 20-32%.

Торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.

Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.

Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.



На зображенні може бути: текст




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux