Інформація та рекомендації для громадян та мандрівників про віруси, які циркулюють у світі
опубліковано 25 вересня 2024 року о 15:48

Інформація та рекомендації для громадян та мандрівників, усіх осіб, що перетинають державний кордон України щодо запобігання інфікуванню та поширенню інших небезпечних інфекційних хвороб!

Інфекційні хвороби залишаються значною медико-санітарною, соціальною та економічною проблемою для світового суспільства. За причиною смертності інфекційні хвороби займають перше місце після серцево-судинних та

онкологічних хвороб. Найбільш дієвим заходом боротьби з інфекційними хворобами у світі визнано імунопрофілактику. В Україні затверджено Календар профілактичних щеплень до якого входить вакцинація проти 10 інфекцій.

Пропонуємо вашій увазі цикл публікацій про віруси, які циркулюють в світі.

Перша наша публікація буде стосуватися захворюваності на віспу мавп.


Віспа мавп

14 серпня 2024 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я (далі - ВООЗ) після нещодавніх спалахів захворювання mpox у кількох країнах Африки оголошено надзвичайну ситуацію у сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення (PHEIC).

За інформацією ВООЗ збільшення кількості повідомлень про випадки mpox зумовлюється двома пов’язаними спалахами:

1) спалахами mpox в історично ендемічних частинах Демократичної республіки Конго (далі - ДРК), які вражають переважно дітей;

2) швидко поширюваним спалахом захворювання, спричиненого новим штамом mpox clade I, який отримав назву clade Ib.

Штам «clade Ib» передається переважно статевим шляхом через мережі спільних сексуальних контактів, географічно поширюючись у східних провінціях ДРК, а тепер вже і в сусідніх країнах. В Уганді, Кенії, Руанді та Бурунді зафіксовано перші за весь час випадки mpox. Проте, нові дані свідчать про те, що clade I може передаватися як статевим, так і не статевим шляхом, зокрема, при побутових контактах (можливо, через одяг, постільну білизну та посуд), що спричинило високу поширеність цього вірусу серед усіх вікових груп.

15 серпня 2024 року Швеція повідомила про один імпортований випадок віспи мавп, викликаний вірусом віспи мавп (MPXV) клас Ib.


Оцінка ризику:

Враховуючи невизначеність щодо масштабів передачі в уражених районах і відсутність переконливих доказів відносної ефективності різних шляхів передачі, ймовірність інфікування для громадян Європейського Союзу та Європейської економічної зони (далі- ЄС/ЄЕЗ), які відвідують уражені країни та займаються діяльністю, яка передбачає тісний контакт з місцевими громадами вважається високою.

Базуючись на поточних попередніх даних з Африки, які не демонструють вищої клінічної тяжкості в підтверджених випадках і враховуючи відносно низьку кількість громадян ЄС/ЄЕЗ, які потенційно постраждали, вплив mpox на громадян ЄС/ЄЕЗ, які відвідують або проживають у постраждалих районах за нинішньою епідемією вважається низьким.

Загалом, ризик для громадян ЄС/ЄЕЗ, які подорожують до постраждалих країн і мають тісний контакт із постраждалими громадами або проживають у постраждалих країнах, оцінюється як помірний.

Рекомендації для громадян та мандрівників, щодо запобігання інфікування mpox.

Віспа мавп - це інфекційне захворювання, що викликається вірусом віспи мавп (mpox).

Передавання від людини людині, відбувається внаслідок тісного контакту з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, пошкодженнями шкіри інфікованої людини або з предметами, контамінованими біологічними рідинами чи матеріалами з осередків ураження хворої людини.

Клінічні особливості перебігу хвороби можна поділити на два періоди:

  • перший – інвазивний, триває від 0 до 5 днів і характеризується лихоманкою, інтенсивним головним болем, лімфаденопатією (відмінна ознака від вітряної віспи, кору та натуральної віспи), болем у спині, міалгією, вираженою астенією;
  • другий – поява висипань на шкірі, які зазвичай з’являються протягом 1–3 днів після появи лихоманки і концентруються, здебільшого, на обличчі та кінцівках, а не на тулубі. Висипи на обличчі мають місце в 95 % випадків, на долонях рук і підошвах – в 75 % випадків. Слизова оболонка порожнини рота уражалася в 70 % випадків, статевих органів – у 30 %, кон'юнктива – у 20 %, можливе ураження рогівки.

Географічно mpox поширена у східних провінціях Демократичної Республіки Конго, а тепер вже і в сусідніх країнах. В Уганді, Кенії, Руанді та Бурунді зафіксовано перші за весь час випадки mpox.

Враховуючи умови воєнного стану в Україні та пов’язані з цим суттєві міграційні потоки, спрямовані як із країни, так і в країну, можливим є виявлення захворювання на mpox всередині країни.

Профілактичні заходи щодо недопущення інфікування на віспу мавп:

  1. Перед планування поїздки, до країн Африканського континенту, перебування в яких пов'язане з високим ризиком захворювання на інфекційні хвороби, що мають міжнародне значення, ознайомтесь з правилами в’їзду до цих країн.
  2. Уникайте близького контакту з людьми, у яких є висип, схожий на той, що виникає при mpox.
  3. Обирайте менш ризиковану сексуальну поведінку, обмежуючи кількість сексуальних партнерів.
  4. Дотримуйтесь правил особистої гігієни та гігієни рук. Не користуйтесь чужими предметами особистої гігієни.
  5. Зробіть щеплення проти mpox, якщо Ви належите до групи ризику. У разі появи симптомів важливо терміново звернутися за медичною допомогою, а також сповістити контактних осіб.
  6. Перед поїздкою подбайте про поліс медичного страхування для виїзду за кордон.

Що робити, якщо у вас є симптоми mpox або ви були поруч з людиною, хворою на mpox?

Якщо у вас є симптоми mpox або Ви мали тісний контакт з хворим на mpox поговоріть зі своїм сімейним лікарем щодо тестування та лікування. Європейський центр контролю та профілактики хвороб рекомендує вакцинацію для людей, які зазнали контакту з хворим на mpox, і для людей, які мають вищий ризик зараження mpox.






Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux