Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.
Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.
Перший принцип - дотримуйтеся чистоти:
- мийте руки перед приготуванням їжі;
- мийте руки після відвідування вбиральні;
- мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі;
- убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
Другий принцип - відокремлюйте сире від готового:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі;
- для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки;
- зберігайте продукти в закритому посуді;
- не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти:
- ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти;
- обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння;
- у приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим;
- використовуйте термометр під час приготування їжі;
- ретельно підігрівайте готові страви.
Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури:
- не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години;
- охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче);
- тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл;
- не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти:
- використовуйте чисту воду або очищену;
- обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко;
- ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими;
- не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.

Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб