Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?
опубліковано 13 вересня 2024 року о 14:43

Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.

Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.

Перший принцип - дотримуйтеся чистоти:

  • мийте руки перед приготуванням їжі;
  • мийте руки після відвідування вбиральні;
  • мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі;
  • убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.

Другий принцип - відокремлюйте сире від готового:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі;
  • для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки;
  • зберігайте продукти в закритому посуді;
  • не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.

Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти:

  • ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти;
  • обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння;
  • у приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим;
  • використовуйте термометр під час приготування їжі;
  • ретельно підігрівайте готові страви.

Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури:

  • не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години;
  • охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче);
  • тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл;
  • не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти:

  • використовуйте чисту воду або очищену;
  • обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко;
  • ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими;
  • не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.



На зображенні може бути: 1 особа та текст





Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб


 





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux