Коментар МЗС щодо періодичної доповіді УВКПЛ ООН cтосовно ситуації з правами людини в Україні
опубліковано 03 квітня 2024 року о 11:53

Містерство закордонних справ України вітає представлення періодичної доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні, підготовленої Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

Документ свідчить про грубі порушення державою-агресором міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих нею територіях України.

Звіт охоплює період з 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року. У документі зафіксовано посилення масованих ракетних та дронових атак по всій території України, що призвело до різкого збільшення кількості жертв серед цивільного населення та руйнування критичної інфраструктури у районах, віддалених від лінії фронту. 

Доповідь виявила, що за два роки повномасштабного вторгнення російські збройні сили вчинили і продовжують вчиняти проти цивільного населення та українських військовополонених масові порушення міжнародного права з прав людини та міжнародного гуманітарного права, зокрема вбивства, тортури, насильницькі переміщення та незаконні ув'язнення. 

Управління Верховного комісара ООН задокументувало злочини, скоєні росією у звітній період, зокрема, вбивства цивільних осіб, свавільні затримання, тортури, сексуальне насильство проти жінок і чоловіків тощо.

російська окупаційна влада, у порушення міжнародного гуманітарного права, продовжує запроваджувати російські правову, адміністративну та освітню системи на окупованих нею територіях України. 

Крім того, зафіксоване нав’язування російського громадянства українським дітям, що є порушенням статті 50 Четвертої Женевської конвенції, яка забороняє зміну їхнього особистого статусу. 

Місія також зафіксувала факти порушення державою-агресором міжнародного гуманітарного права у поводженні з українськими військовополоненими. 

УВКПЛ вкотре підтвердило раніше задокументовані практики розповсюдженого та узвичаєного застосування катувань і жорстокого поводження, смерті в полоні, утримання під вартою без зв'язку з зовнішнім світом, насильницьких зникнень та жахливих умов утримання полонених.

Протягом звітного періоду УВКПЛ задокументувала різке збільшення кількості повідомлень про страти українських військовополонених, зокрема повідомлення про 32 таких розправи, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

МЗС України наголошує, що жахливі російські злочини, задокументовані у доповіді УВКПЛ за три зимових місяці, вимагають рішучої реакції міжнародної спільноти та зміцнення підтримки нашої держави. Звірства, які несе російська диктатура, мають бути зупинені в Україні, а всі російські злочинці мають понести відповідальність за скоєне, інакше російський терор та агресія поширяться на інші держави.

Закликаємо світову спільноту категорично засудити страти російськими окупантами українських військовополонених і варварське поводження з ними в порушення всіх норм міжнародного гуманітарного права. Винні у цих звірствах мають постати перед правосуддям.

Закликаємо міжнародні правозахисні моніторингові механізми продовжити належний і ретельний моніторинг порушень прав людини, спричинених російською агресією, для надання міжнародній спільноті об'єктивних висновків, що ґрунтуються на перевірених фактах і доказах.

Вчергове вимагаємо від держави-агресора забезпечити, у відповідності до її зобовʼязань за Женевськими конвенціями, постійний доступ міжнародним правозахисним та іншим незалежним механізмам до тимчасово окупованих росією територій України та до місць інтернування для українських військовополонених.

Закликаємо міжнародну спільноту подвоїти зусилля у боротьбі з безкарністю росії, притягненні держави-агресора до відповідальності за всі скоєні злочини, встановленні справедливості для всіх її жертв.

Ми також звертаємося до держав-членів ООН із закликом приєднатися до міжнародних зусиль із втілення української Формули миру заради світу, в якому права людини та людська гідність матимуть першочергове значення, а російський терор та агресія зазнають поразки.


Джерело: Урядовий портал

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux