Молоко — найперша їжа, яку ми отримуємо з народження. Воно важливе для здоров’я дитини в перші місяці життя, для розвитку мозку й нервів, допомагає рости та набирати масу. Також підтримує імунітет і дає дитині всі корисні речовини — білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінерали — у легкозасвоюваній формі.
Здавалося б, користь беззаперечна. Але чому в когось після вживання молока чи морозива виникає дискомфорт у шлунку? І чому на полицях магазинів з’явилося рисове, вівсяне та мигдалеве молоко?
Відповідь на це: непереносимість лактози. Стан, коли організм не засвоює лактозу — молочний цукор, через нестачу або відсутність ферменту лактази. Визначити у себе наявність непереносимості можна за допомогою консультації у лікаря та після відповідних аналізів, якщо у вас є симптоми:
За даними NIDDK (Національний інститут діабету та захворювань органів травлення та нирок) близько 68% населення світу мають ознаки недостатнього засвоєння лактози. Це поширене явище в Азії та Африці, але рідше зустрічається в Європі. Якщо у вас є непереносимість молочних продуктів, обирайте для себе безлактозні або рослинні аналоги.
У рамках реформи експерти вже почали роботу над розробленням рекомендацій щодо особливостей формування меню для дітей, які не можуть вживати молочні продукти.
Джерело: Команда Реформи Шкільного Харчування