Лактоза - користь чи шкода

опубліковано 30 червня 2025 року о 16:54

Молоко — найперша їжа, яку ми отримуємо з народження. Воно важливе для здоров’я дитини в перші місяці життя, для розвитку мозку й нервів, допомагає рости та набирати масу. Також підтримує імунітет і дає дитині всі корисні речовини — білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінерали — у легкозасвоюваній формі.

Здавалося б, користь беззаперечна. Але чому в когось після вживання молока чи морозива виникає дискомфорт у шлунку? І чому на полицях магазинів з’явилося рисове, вівсяне та мигдалеве молоко?

Відповідь на це: непереносимість лактози. Стан, коли організм не засвоює лактозу — молочний цукор, через нестачу або відсутність ферменту лактази. Визначити у себе наявність непереносимості можна за допомогою консультації у лікаря та після відповідних аналізів, якщо у вас є симптоми:

  • здуття живота;
  • біль у животі;
  • метеоризм;
  • діарея;
  • нудота.

За даними NIDDK (Національний інститут діабету та захворювань органів травлення та нирок) близько 68% населення світу мають ознаки недостатнього засвоєння лактози. Це поширене явище в Азії та Африці, але рідше зустрічається в Європі. Якщо у вас є непереносимість молочних продуктів, обирайте для себе безлактозні або рослинні аналоги.

У рамках реформи експерти вже почали роботу над розробленням рекомендацій щодо особливостей формування меню для дітей, які не можуть вживати молочні продукти.





Джерело: Команда Реформи Шкільного Харчування


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux