Міжнародний мистецький проєкт ,,Соломія”, присвячений видатній оперній співачці Соломії Крушельницькій, презентували у Тернополі
опубліковано 12 серпня 2022 року о 11:26

,,Зала нашого музею умістила понад 20 робіт учасників мистецького проєкту, які на живописних полотнах відобразили образ нашої славетної землячки, котрій аплодували оперні і концертні зали кращих театрів в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Єгипті, Аргентині, США та багатьох інших країнах. Презентація проєкту присвячується 150-річчю від дня народження української співачки, ювілей якої відзначатимемо у вересні цього року”, - розповів директор обласного художнього музею Григорій Шергей.

Проєкт засновано у 2016 році киїянами Юрієм Юровим та Нінель Бабієнко. У ньому представлено 21 твір відомих українських художників. Це в основному представники Києва, митці з Сум, Кривого-Рогу, Івано-Франківська. Всього 15 авторів, серед них - народний художник України, лауреат Шевченківської премії Михайло Гуйда, заслужені художники України Костянтин Могилевський, Олександр Ольхов, подружжя Панаса Титенка та Олени Яковенко. Талановиті майстри образотворчого мистецтва створили чудові портрети Соломії Крушельницької в її знаменитих образах Чіо-Чіо-Сан та Аїди, портрети італійського оперного композитора Джакомо Пуччіні - автора знаменитої опери ,,Мадам Баттерфляй”, та Мирослава Скорика – українського композитора, внучатого племінника С.Крушельницької.

Проєкт експонувався у Львівській Національній опері, Луцькому художньому музеї, Київській Національній опері, інших поважних залах України, Італії, Австрії. Дуже символічно, що в ювілейний рік, за місяць до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької ця виставка відбувається в Тернополі, на батьківщині примадонни. Експозицію міжнародного проєкту дуже вдало доповнено експонатами з фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Це - письмове приладдя, різьблений столик, гердан, платівки із записами співу С.Крушельницької.

Вернісаж - один із багатьох заходів до 150 – річчя від дня народження славетної співачки, які будуть проведені на Тернопільщині і будуть вплетені у вінок її пам’яті і шани. Виставка діятиме до 31 серпня. Запрошуємо!

Довідково: ,,На початку XX ст. на оперних сценах світу царювали четверо чоловіків — Баттістіні, Карузо, Тітто Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їхніх висот і стати в рівень з ними. Нею була Соломія Крушельницька”. Найвимогливіші критики її називали ,,єдиною в світі Джокондою”, ,,ідеальною Брунгільдою”, ,,незабутньою Аїдою”. Її колосальний репертуар охоплював понад 60 партій з 60 опер, сольні концертні номери, обробки пісень, яких вона знала сотні.

Вона насправді є для нас незабутньою. Тернопільщина шанує і пам’ятає свою знамениту землячку. В Тернополі встановлено перший у світі пам’ятник співачці у повний зріст, до встановлення якого надзвичайно багато зусиль доклала голова благодійного фонду ,,Соломія” Марта Подкович. Ім’я Соломії носить Тернопільський музичний коледж, на її честь названо вулицю, на якій знаходиться Художній музей.
В селі Біла, де пройшли дитячі і юнацькі роки співачки, діє музей Соломії Крушельницької, працівники якого бережуть і плекають пам'ять про родинне гніздо Крушельницьких.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux