МОЗ: щодо посилення контролю за обігом тютюнових виробів
опубліковано 06 квітня 2023 року о 12:12

За даними Державної служби статистики України з 2008 по 2020 рік поширеність куріння серед населення віком від 12 років знизилася на 36 %.

,,За прогнозами ВООЗ, до 2025 року ми мали б досягти зниження поширеності вживання тютюну ще на 25,9 %, але розуміємо, що через повномасштабну війну, скоріш за все, цього показника не досягнемо. Тож наше завдання – вжити всіх можливих заходів, щоби не допустити відкату назад нашого поступу”, – наголошує Ігор Кузін.

З 2012 року більшість форм реклами тютюнових виробів заборонена в Україні, проте не була врегульована так звана тютюнова викладка – демонстрація виробів у точках продажу. Це створювало ризики того, що діти й підлітки можуть активніше долучатися до куріння, якщо вони постійно бачитимуть таку рекламу. Крім того, не було врегульовано рекламу вейпів та електронних сигарет.

За словами Ігоря Кузіна, споживання електронних сигарет дітьми у віці 13–15 років становить 18,2 % – і це дуже великий показник. Тож від липня 2023 року набуде чинності норма закону, яка забороняє рекламу е-сигарет та приладів для нагрівання тютюну.

Вкрай важливою складовою боротьби зі споживанням тютюну є контроль за порушенням законодавства. Утім, проведення планових і позапланових заходів державного контролю призупинене у зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану. Такі заходи можна проводити за окремим рішенням центральних органів влади в окремих сферах, якщо йдеться про загрозу здоров’ю населення.

Щоби запустити цей механізм, 17 березня 2023 року МОЗ затвердив наказ ,,Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду/контролю в сфері законодавства щодо попередження і зменшення тютюнових виробів на період воєнного стану”. Цей наказ уже надісланий до Мін’юсту для офіційної реєстрації.

До того ж 24 березня 2023 року уряд ухвалив зміни до постанови №183 ,,Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення”.

Отже, вже незабаром відповідні органи матимуть законні важелі для посилення контролю за обігом тютюнових виробів.

Детальніше тут: https://bit.ly/3m5tFvU


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux