,,…Я з тої раси, що карку не гне…” – І.Франко. На Кременеччині вшанували 105 річницю битви під Крутами та відкрили пам’ятну дошку Миколі Лизогубу
опубліковано 27 січня 2023 року о 15:45

105 років тому, 29 січня 1918 року, близько трьох сотень патріотів, гімназистів, офіцерів стримували кількатисячну армію Радянської Росії. Їх великий подвиг став відомий в історії, як бій під Крутами. Серед найвідважніших захисників Української землі був уродженець села Горинка, Кременецького району - Лизогуб Микола Якович.  Сьогодні біля будівлі школи в рідному селі героя відкрили пам’ятну дошку. Заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко зазначив, що ця подія — історична цінність для Тернопільської області. "Подвиг молодих солдатів став символом незламності цілої нації. Микола Лизогуб  — приклад для майбутніх і нинішніх поколінь, який назавжди залишиться в нашій пам’яті. Ми завжди пам’ятатимемо історію нашої нації та наших героїв. Вічна шана тим, хто захищав її ціною життя!", - сказав Віктор Устенко. Голова обласної ради Михайло Головко, начальник районної військової адміністрації Віталій Кудлак, заступник начальника адміністрації Алла Злочевська, Кременецький міський голова Андрій Смаглюк, заступник міського голови Микола Матвіюк, сільський староста Василь Бойко, представники громадськості, учні та вчителі ОЗ Горинська ЗОШ I-III ступенів і  жителі с.Горинка прийшли віддати шану своєму уславленому бойовим подвигом земляку. Присутні хвилиною мовчання вшанували подвиг героїв Крут та поклали квіти до іменної пам’ятної дошки.

Довідково.

Лизогуб Микола (6 грудня 1892, Горинка, Кременецький повіт, Волинська губернія30 січня 1918, Крути, Чернігівська губернія) - герой Крут, розстріляний більшовиками. Приїхав до Києва на навчання у гімназії. За спогадами навчався у П'ятій київській гімназії. У 1914 році - член таємної організації самостійників, брав участь у виданні газети ,,Вільна Думка”. Навчався на медичному факультеті в університеті Святого Володимира. До того, як взяти участь у бою під Крутами, він прийшов до своєї двоюрідної сестри Ольги аби попрощатися. Жінка хотіла відмовити його, але він сказав: ,,Йдуть усі мої товариші, я не можу не піти…”. Під час бою під Крутами 30 січня 1918 року потрапив у полон і був розстріляний більшовиками. 19 березня 1918 року похований на Аскольдовій могилі у Києві.

За матеріалами https://uk.wikipedia.org/wiki



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux