Пам’ять жива: сьогодні минає восьма річниця від дня загибелі ,,кіборга” Вячеслава Мельника
опубліковано 20 січня 2023 року о 08:28

Упродовж цього тижня на Кременеччині проводяться меморіальні заходи із вшанування пам’яті оборонців Донецького аеропорту.

Напередодні восьмої річниці від дня загибелі ,,кіборга” Вячеслава Мельника у виставковій залі Кременецького краєзнавчого музею відбулася година-спомин, участь у якій взяли керівники місцевої виконавчої влади, міської територіальної громади, працівники музею та представники громадськості. Хвилиною мовчання присутні вшанування пам’ять усіх захисників-кіборгів, в траурному списку яких є ім’я краянина-кременчанина Мельника Вячеслава Олександровича, мужнього та безстрашного воїна з позивним ,,Анчоус”.

Мама нашого земляка – пані Ірина Мельник поділилася з присутніми найбільш болючими пам’ятними моментами останніх годин життя Вячеслава та спогадами його побратимів про криваві дні оборони стратегічного об’єкта АД (,,Аеропорт Донецьк").

Начальник районної військової адміністрації Віталій Кудлак та Кременецький міський голова Андрій Смаглюк висловили слова подяки за подвиг сина, який віддав своє життя заради мирного неба над вільною Україною.

Також очільники району та громади поклали квіти біля Дошки пам’яті загиблим воїнам-кременчанам та віддали шану Герою на місці його вічного спочинку – кладовищі с.Жолоби.

 Довідково.

День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів — це день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Відзначається щороку 20 січня, згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України

За ініціативою самих кіборгів з 2018 року від 16 до 21 січня у різних містах України вшановувався День пам'яті захисників Донецького аеропорту. В обороні цього об'єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам'ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні.

Мельник Вячеслав Олександрович (позивний «Анчоус»; 11 грудня 1988, с. Сєвєрний Усть-Янського району Якутії (РФ) — 20 січня 2015, поблизу Донецька) — український військовик, навідник зенітно-артилерійського підрозділу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, учасник російсько-української війни. Один із «кіборгів».

Від 2 років проживав у с. Білокриниця Кременецького району Тернопільської області. У 1995—2004 навчався в Білокриницькій школі, після закінчення якої поїхав з батьками в Італію. Від 16 років почав працювати на фабриці, згодом — помічником столяра. Пізніше став водієм автобуса і займався перевезенням заробітчан.

Від 20 серпня 2014 року стає стрільцем 3 зенітного артилерійського взводу аеромобільно-десантного батальйону військової частини А0284[1]. Після двох місяців вишколу на Яворівському полігоні поїхав на фронт під Донецьк.

Загинув 20 січня 2015 у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих вогнепальних поранень грудної клітини та живота[2]. 20 січня група на 2-х БТР рушила забрати поранених до АД. В умовах щільного туману та за відсутності зв'язку — ,,глушили" терористи — десантники на БТР-ах потрапили у засідку. Під час бою БТР, в якому В'ячеслав здійснював штурм з іншими військовиками, врізався в будівельні конструкції аеропорту та вибухнув. Тоді ж загинули солдати Анатолій Доценко, Іван Євдокименко, Сергій Зулінський, Андрій Миронюк, Леонід Шевчук.

Похований 28 січня 2015 року.

Указом Президента України №282/2015 від 23 травня 2015 року ,,за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі"  посмертно нагороджений орденом ,,За мужність” III ступеня.  Також нагороджений (посмертно) нагрудним знаком ,,За оборону Донецького аеропорту", медаллю ,,122 окремий аеромобільний батальйон 81 бригада", медаллю ,,За жертовність і любов до України", медаллю ,,За службу Україні". Включений до списку ,,Народний Герой України". 

На фасаді  опорного закладу освіти Білокриницька загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів Кременецької міської ради 1 вересня 2015 року було урочисто відкрито меморіальну дошку на честь випускника, полеглого у боях за аеропорт Донецька.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux