Початок звільнення півночі Донеччини
опубліковано 09 липня 2024 року о 08:13

З початку липня 2014 року поновилася активна фаза Антитерористичної операції і почався наступ українських сил в напрямку Слов’янська і Краматорська. 3 липня сили АТО почали зачистку Миколаївки біля Слов’янська, яку повністю звільнили наступного дня, взявши у полон понад півсотні бойовиків.

Протягом кількох днів було захоплено тренувальний табір бойовиків під Слов’янськом і взято в полон близько 250 окупантів (90% із них виявилися кадирівцями), знищено 6 опорних пунктів та склади боєприпасів у Миколаївці, взято під контроль автотрасу «Харків – Довжанський», що унеможливило проникнення бойовиків зі зброєю на захід, північ та схід.

У паніці бойовики втекли в напрямку Донецька і Горлівки. Після їхньої втечі у підвалах та приміщеннях Слов’янська, які російські бойовики обладнали під склади для зберігання амуніції, було виявлено чимало озброєння. Зокрема 12 ПЗРК «Ігла», 42 вогнеметів «Шмель», а також протитанкові ракетні комплекси «Фагот», численні гранатомети РПГ-18 «Муха», РПГ-26 «Аглень», протипіхотні і протитанкові міни, снаряди та набої різних калібрів, радіообладнання тощо.

Під час зачищення від бойовиків селища Миколаївка українські сили звільнили 150 жінок та дітей, які понад дві доби утримувалися в підвалі місцевого Будинку культури. Згідно з інформацією СБУ, заручників бойовики збиралися використати як живий щит.

5 липня бійці-розвідники 2-го батальйону Національної гвардії встановили синьо-жовтий прапор над Слов’янською міською радою. Цього ж дня передові сили нацгвардійців увійшли в Краматорськ. Протягом 5-7 липня під український контроль повернулися Бахмут (тоді – Артемівськ), Дружківка, Костянтинівка та інші міста Донеччини. Далі протягом кількох тижнів від терористів були повністю звільнені населені пункти Артемівського, Мар’їнського і Слов’янського районів Донецької області.

Після завершення розмінування інфраструктурних об’єктів, демонтажу фортифікаційних укріплень, ліквідації зброї й боєприпасів розпочалася адаптація регіону до мирного життя.

Так десять років тому почалося звільнення міст півночі Донеччини, боротьба за які триває досі. Ті перші перемоги надихають сьогодні і дають зрозуміти, чому ми маємо вистояти і перемогти.

Про історію окупації і визволення цих міст та їх сьогодення розповідає наша карусель.










Джерело: Український інститут національної пам'яті


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux