Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому радимо вам ознайомитися з основними правилами щодо повернення до повсякденного їжі.
Правило № 1 Не перевантажуйте організм делікатесами, поступово введіть у свій раціон звичні страви.
Правило № 2 Перед прийманням їжі випийте дві склянки теплої води, завдяки цьому ваш шлунок заспокоїться, що застереже вас від запаморочення і зменшить відчуття голоду.
Правило № 3 Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу протягом декількох тижнів, поступово вводячи в свій раціон молоко, м’ясо і яйця. Кисломолочні продукти — йогурт, сир і кефір — допоможуть вашому організму звикнути до непісної їжі.
Правило № 4 Вживайте в їжу більше фруктів, овочів і зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню більш важкої їжі.
Правило № 5 Не накидайтеся на випічку, краще з’їжте сирну паску.
Правило № 6 М’ясо потрібно починати вживати поступово, і краще всього їсти таки м’ясо, а не ковбасну продукцію. Для страв краще вибирати яловичину, курку, індичку або кролика. М’ясо потрібно вживати у відвареному або тушкованому вигляді, але ні в якому разі не смаженому. Найбільш підходящою стравою в даний період буде запечена в духовці риба.
Правило № 7 Яйця відносяться до важкої їжі, яка може перевантажити печінку, тому радимо з’їдати по 2 крашанки на день.
Правило № 8 Будьте обережні з алкоголем, після посту варто вживати вино в кількості не більше 100-200 м.
Правило № 9 Лікарі рекомендують вживати швидкі вуглеводи, наприклад, білий хліб і відварну картоплю з м’ясом. Вуглеводи допомагають організму засвоювати білок тваринного походження.
Правило № 10 Вживати в їжу потрібно білки тваринного походження, адже вони легко перетравлюються і засвоюються в організмі. Раціон можна поповнити білою рибою, политою лимонним соком, який є замінником кислоти шлункового соку. Білкові продукти краще вживати в першій половині дня. Вживайте в їжу тільки один білковий продукт за один прийом їжі.
Святкуйте в радості і при здоров’ї!
Джерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб