Сальмонельоз - це кишкова інфекція, що викликається ентеробактеріями з роду Salmonella, яка супроводжується розладами шлунково-кишкового тракту (блювота, пронос), інтоксикацією та зневодненням організму. Сальмонели зустрічаються повсюдно і відрізняються незліченним різноманіттям. Бактерії роду сальмонел здатні виживати до декількох тижнів в сухих умовах середовища і до декількох місяців в більш сприятливих (наприклад, у воді).
Джерело небезпечної інфекції - це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширює птиця, причому переважно водоплавна (лебеді, гуси та качки). Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу інфікованих продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування. Нерідко сальмонелу можна виявити в м’ясних салатах, м’ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також фруктах, ягодах і овочах. Часом інфекція може передаватися через воду.
З метою запобігання захворюванню на сальмонельоз необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом;
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових страв;
- яйця перед приготуванням слід ретельно вимити;
- страви з сирих яєць краще вжити одразу після приготування;
- розморожувати м’ясо і рибу слід у холодильнику;
- страви з м’яса і птиці необхідно вживати тільки після термічної обробки;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, який після використання обдавати окропом;
- для м’яса і риби краще виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку, або хочаобдати кухонний інвентар окропом після обробки зазначених продуктів;
- дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- не допускати змішування свіжоприготовленої страви із її залишками попереднього дня;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок не споживати продукти, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м’ясні та рибні вироби домашнього приготування;
- вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип’ячену воду).
Кременецьке районне управління ГУ ДПСС