ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО СКАЗ, ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ САМОМУ
опубліковано 06 жовтня 2022 року о 11:32

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується - смертю. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно помирає понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають біля 4 млрд. євро в рік.

В Тернопільській області та Кременецькому районі зокрема щорічно реєструються захворювання тварин на сказ.
Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини.
Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні собаки, бродячі собаки, коти та інші теплокровні тварини. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або домашніх тварин.
Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужа – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.
Останнім роками набагато частіше в Україні реєструється сказ кішок в зв’язку з чим сказ кішки є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У кішки сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Це характерне і для укусів лисиць.
Інкубаційний період у хворої на сказ людини триває від 7 днів до року, найчастіше ж він сягає 77-90 днів. Тривалість залежить від місця укусу, локалізації і тяжкості, виду тварини яка вкусила.
Лікування - прогнози сказу зовсім несприятливі, отже, треба запобігти розвитку хвороби профілактичними заходами.
Основним із шляхів контролю сказу є профілактика. Проте заходи профілактики і боротьби мають відбуватися комплексно.
Боротьба зі сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями: адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної та гуманної медицини. Спрямованих на впорядкування утримання свійський тварин, перш за все собак і котів. Своєчасну вакцинацію, відловлювання бездоглядних особин, регуляцію чисельності популяції диких м’ясоїдних у природніх умовах, широку інформацію населення, особливо власників, щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.

Шановні громадяни! Бережіть своє здоров’я і життя!

Будьте обережними у поводженні з тваринами!

Пам’ятайте!

Щоб уберегтися від захворювання на сказ необхідно:

- дотримуватись правил утримання собак та котів та інших хижих тварин в населених пунктах;

- обов’язково проводити щеплення собак і котів (в державних ветеринарних лікарнях щеплення проти сказу безкоштовні);

- обов’язково повідомляти ветлікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин;

- всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення) негайно звертатись до лікаря-рабіолога, а тварину, яка завдала шкоди, доставляти до ветеринарної служби для клінічного огляду та ізоляції протягом 10 днів;

- уникати контактів з бездомними тваринами;

- не торкатися голими руками трупів тварин, та тварин, підозрілих у захворюванні, та ослинених ними предметів.

По всіх питаннях щодо профілактики сказу у тварин звертатись в Кременецьку районну державну лікарню ветеринарної медицини за адресою село Підлісці, вулиця Шевченка 5, або по телефону 3-11-77.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux