У багатьох відносно безпечних містах України відновилося офлайн-навчання у школах. Тож у батьків знову виникло запитання, а що ж класти до ланч-боксу, щоб перекус був справді корисним для дитини.
На це питання відповів Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України.
Шкільний ланч-бокс із користю для здоров’я: що в ньому має бути
Насамперед Олег Швець радить батькам складати ланч-бокс разом з дітьми - так вони з більшою ймовірністю з’їдять ці страви.
Основою шкільних перекусів мають бути продукти, які надовго дають відчуття ситості. Це - продукти з високим вмістом білка: хліб, зернові батончики, яйця, твердий сир, горіхи.
Для бутербродів та сендвічів обирайте цільнозерновий хліб, але привчайте дитину до нього поступово.
Не робіть бутерброди з майонезом, крем-сиром та іншими магазинними "намазками". Для начинки ліпше обирати нежирне м’ясо, рибу, помірно солоний твердий сир з низьким вмістом жиру.
До бутербродів завжди додавайте зелений салат та овочі - палички з моркви, огірка, перцю, помідори черрі.
Покладіть до ланч-боксу шматочки фруктів та ягоди, у зимовий сезон - консервовані фрукти без цукру.
Віддавайте перевагу корисним сухофруктам, наприклад, родзинкам або куразі, замість фруктових чи шоколадних батончиків. Тістечка замініть на шоколад або цільнозернові батончики.
Йогурти мають бути з низьким вмістом жиру та цукру. Найкращий варіант - білий йогурт, до якого ви самі можете додати власні фрукти чи ягоди.
Й пам’ятайте, що здоровий сніданок може покращити когнітивні функції дитини та її настрій. Мотивуйте дітей харчуватися здорово!
За інформацією: https://phc.org.ua/news/