Шкільна їжа має бути безпечною: що потрібно знати про систему НАССР
опубліковано 19 серпня 2022 року о 15:30

В Україні триває реформа шкільного харчування. Одна з її складових – впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). За складною назвою – прості й зрозумілі правила, дотримання яких є запорукою того, що діти споживатимуть безпечну їжу.

Система НАССР стосується нового принципу контролю за продуктами, зокрема у школах.

НАССР – система аналізу і контролю критичних точок і ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами харчування. Якщо розшифрувати абревіатуру, буквально з англійської – це ,,небезпека”, ,,аналіз”, ,,критика”, ,,контроль” і ,,точки”. НАССР – те, що допомагає нам ідентифікувати, оцінювати й контролювати небезпечні чинники на кухні. Всі дії необхідно задокументувати.

Розглядаючи НАССР на конкретному прикладі, можна подивитися на модель великого й невеликого харчоблоку. У великому ми можемо дозволити собі зробити кожну дію в окремій зоні: десь відбуватиметься робота з м’ясом, десь – з молоком, а десь – із рибою. У невеликому харчоблоці (таких багато в сільських школах) місця для зонування або відсутні, або в цьому просто немає потреби. Постає питання – як розмежовувати продукти? У цьому допомагає дотримання норм НАССР. Це розмежування в часі, впровадження процедур миття та дезінфекції після кожного виробничого циклу і ін.. Коли немає великої кількості холодильників, але є критичне мислення, один розподіляємо на зони зберігання.

У НАССР є шість критеріїв, знання про які може звести до мінімуму порушення санітарних норм:

температурний скринінг – ми маємо володіти інформацією про температуру в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;

контроль якості – підтверджувальні документи мають бути, незважаючи ні на що;

  • контроль вологи. Волога – це найбільше зло на кухні, особливо для продуктів тривалого зберігання;
  • сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд не товаришують, як і сирий продукт з готовим;
  • гігієна працівників – приходити хворим на роботу не можна, так само як і палити в робочому одязі на вулиці;
  • контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена. Порушення в цьому напрямі – одне з основних, які зустрічаються в Україні.

Система НАССР так чи інакше вже присутня в кожній школі, вона є навіть на вашій кухні вдома. Все просто: дотримуйтеся відповідних гігієнічних умов і заходів, контролюйте перебіг процесів.

Значна частина навчальних закладів Кременецької, Лопушнянської та Почаївської громад запровадили дану систему у власних харчоблоках, це дає можливість вивести харчування дітей на якісно новий - безпечний рівень.

Кременецьке управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Тернопільській області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux