Сьогодні - День слов'янської писемності і культури
опубліковано 24 травня 2024 року о 09:52

Щороку 24 травня в Україні традиційно відзначають День слов'янської писемності і культури, вшановуючи творців слов’янської абетки святих Кирила і Мефодія.

Святі рівноапостольні брати Кирило і Мефодій походили із знатного роду і проживали в грецькому місті Солуні. Брати були православними ченцями і слов'янську абетку створили в грецькому монастирі.

Вважається, що слов'янська писемність була створена у IX столітті, приблизно в 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на честь Костянтина, який прийняв чернецтво під ім’ям Кирила. Його старший брат Мефодій допомагав у цій справі.

Кирило, обдарований з дитинства, досконало опанував науки свого часу і вивчив багато мов. Він створив слов'янську абетку на основі грецької, адаптуючи її для точного передання слов'янських звуків. В результаті були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.

Вшанування пам’яті святих братів було досить поширене серед слов'янських народів, але згодом дещо забуте через історичні та політичні обставини. На початку XIX століття, з відродженням слов’янських народностей, відновилася й пам’ять про слов’янських первоучителів.

У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою після грецької та латинської, через яку поширювалося слово Боже. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила і Мефодія та їх учнів підняла освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий рівень, заклавши основи церковнослов'янської писемності та літератури.

Брати переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За їх внесок у культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Європи. День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності і культури почали святкувати в Болгарії ще в XIX столітті, а згодом ця традиція поширилася і в інші країни.

У наш час до цього дня присвячують уроки у школах, наукові форуми, фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти та інші культурні заходи.

Декілька фактів про українську мову

  •  Сьогодні українською сьогодні розмовляють понад 44 мільйони осіб, що робить її однією з найбільш поширених слов'янських мов у світі. Наша мова має глибоке історичне коріння і є важливим елементом національної ідентичності українців, особливо це гостро відчутно у період повномасштабного воєнного вторгнення та зазіхання на нашу незалежність та самобутність.
  • Українська мова є офіційною мовою України, де нею володіє переважна більшість населення. Окрім України, значні українськомовні громади існують у таких країнах, як Канада, США, Бразилія, Аргентина, Польща, Італія та багато інших. Це свідчить про її глобальне поширення та культурний вплив.
  • З розвитком технологій та інформаційного суспільства, українська мова активно використовується в Інтернеті, соціальних мережах, наукових та освітніх платформах. Все більше молоді обирають українську мову для навчання та спілкування, що сприяє її подальшому зміцненню та розвитку.
  • Загалом, українська мова не лише зберігає своє місце в серцях українців, але й продовжує розвиватися і адаптуватися до нових реалій сучасного світу. Це потужний символ національної єдності та культурного багатства українського народу.


Джерело: https://pon.org.ua/


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux